Leniwe pierogi.pdf

(71 KB) Pobierz
47222614 UNPDF
Leniwe pierogi
Dlaczego kluski z serem, przypominające
kopytka, przyjęło się nazywać pierogami -
nie bardzo wiadomo. Pewne jest natomiast,
że określenie "leniwe" trafnie oddaje istotną
cechę tych nietypowych pierogów:
przyrządza się je łatwo i szybko. I nie jest to
bynajmniej jedyna ich zaleta. Dzieci wprost
przepadają za tym daniem. Nawet niejadka
skusimy na porcję leniwych. Zatem do
dzieła!
Przygotujmy około 40 dag dobrze
odciśniętego twarogu - nie powinien być
kwaśny, 4 jaja, czubatą szklankę mąki,
ćwierć kostki masła, 2 łyżki świeżo startej
bułki, sól. Potrzebne będą: metalowe sito
lub maszynka do mielenia, głęboka miska,
płaski duży rondel do gotowania, łyżka,
łopatka, łyżka cedzakowa, mikser lub
kopyść.
Stawiamy na małym gazie rondel z 2-3 litrami lekko osolonej wody.
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę albo przecieramy przez sito do głębokiej miski,
wbijamy 4 jaja, dodajemy odrobinę masła, dwie trzecie mąki ze szklanki i szczyptę soli.
Ucieramy to wszystko starannie mikserem lub drewnianą pałką. Jeśli ciasto wyda nam
się zbyt luźne, możemy zaryzykować i dodać jeszcze trochę mąki, ale pamiętajmy, że im
więcej mąki w leniwych, tym są twardsze. Serowo-mączno-jajeczna masa ma być jak
najpulchniejsza. Jeśli się nie śpieszymy, możemy zamiast całych jajek najpierw wziąć
tylko żółtka, a z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z już utartym
ciastem. Takie leniwe będą jeszcze bardziej puszyste.
Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną resztą mąki i formujemy z niego wałki. Mają być
dość grube, powiedzmy o średnicy 2 cm, i nie przejmujmy się, jeśli wyjdą trochę
1
 
niezgrabne. Jeśli chcemy mieć pierogi we wzorek, odciśnijmy na wałkach kratkę tępą
stroną noża.
Zwiększamy nieco ogień pod rondlem. Dłonią odrobinkę spłaszczamy wałki na stolnicy i
krajemy je w poprzek lub lekko skośnie na dość duże kawałki. Nabieramy je płaską
łopatką do tortu, żeby się nie odkształciły, i wrzucamy partiami do gotującej się wody. Ale
nie za dużo naraz, bo leniwe rosną w trakcie gotowania! Mieszamy bardzo uważnie i
gotujemy 1-2 min (czas zależy od wielkości klusek). Gotowane za krótko pozostaną
surowe w środku.
Gasimy płomień pod rondlem i łyżką cedzakową wyjmujemy gotowe kluski na półmisek.
Przyrumieniamy tartą bułkę na rozgrzanej suchej patelni. Następnie zdejmujemy patelnię
z ognia, wkładamy do niej masło, mieszamy, czekając, aż się stopi, i polewamy nim
leniwe na półmisku.
I jeszcze dwie uwagi:
·
Gdy pierogi się gotują, nie dopuszczajmy do zbyt gwałtownego bulgotania wody.
·
Nie przejmujmy się, jeśli woda trochę zmętnieje, mogą ją nawet zaśmiecać
drobinki ciasta z poprzedniej partii leniwych.
2
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin