Kluski leniwe.doc

(20 KB) Pobierz

Składniki na 3 porcje

 

                            0,25 kg ugotowanych ziemniaków

                           

                            0,5 kg sera

                           

                            1 jajko

                           

                            1,5 szklanki mąki

                           

                            0,5 łyżeczki soli

                           

                            masło, bułka tarta, cukier

                           

 

Etapy przygotowania

 

1.                            Zmienić maszynką ugotowane ziemniaki i ser

                                                       

2.                            Do maszy dodać 1 jajko i mąkę i sól i wyrobić ciasto

                                                       

3.                            Z ciasta uformować wałek i pokroić na talarki

                                                       

4.                            Tak przygotowane pierożki gotować we wrzącej osolonej wodzie na mocnym ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Wyciągnąć w momencie wypłynięcia na górę. Podawać z masłem z bułką tartą i cukrem

                                                       

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin