CIASTO Z PIKANTNYM FARSZEM
Dla początkujących
* 30 dag mąki* 2 łyżki proszku do pieczenia* 30 dag chudego twarogu* 300 ml mleka* 7 łyżek oleju* 80 dag piersi z kurczaka* 5 dag szynki* 1 pęczek dymki* 1 ząbek czosnku* 5 dag margaryny* 80 ml wytrawnego białego wina* 5 dag tartego żółtego sera* 3 dag tartego parmezana* 20 dag ananasów z puszki* sól* pieprz* pół łyżeczki mielonego imbiru* 1 łyżeczka curry* 4 łyżeczki zasmażki błyskawicznej* trochę tłuszczu do posmarowania formy* 1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodać twaróg, 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju i wyrobić to. Włożyć na 30 minut do lodówki. Szynkę pokroić w kosteczkę, cebulę w krążki, czosnek posiekać. Piersi pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Na tym samym tłuszczy podsmażyć szynkę, cebulę i czosnek. Dodać margarynę i zasmażyć. Podlać winem i 200 ml mleka. Dodać ser, ananasy i kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i curry. Wsypać zasmażkę i zagotować. Pół ciasta rozwałkować w natłuszczonej formie. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Obłożyć potrawką. Resztę ciasta rozwałkować. Brzegi posmarować żółtkiem. Piec około 35 minut w temp. 180 stopni.
jabolek67