Ciasto z pikantnym farszem.doc

(20 KB) Pobierz

CIASTO Z PIKANTNYM FARSZEM

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

* 30 dag mąki
* 2 łyżki proszku do pieczenia
* 30 dag chudego twarogu
* 300 ml mleka
* 7 łyżek oleju
* 80 dag piersi z kurczaka
* 5 dag szynki
* 1 pęczek dymki
* 1 ząbek czosnku
* 5 dag margaryny
* 80 ml wytrawnego białego wina
* 5 dag tartego żółtego sera
* 3 dag tartego parmezana
* 20 dag ananasów z puszki
* sól
* pieprz
* pół łyżeczki mielonego imbiru
* 1 łyżeczka curry
* 4 łyżeczki zasmażki błyskawicznej
* trochę tłuszczu do posmarowania formy
* 1 żółtko

Sposób przyrządzenia:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodać twaróg, 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju i wyrobić to. Włożyć na 30 minut do lodówki. Szynkę pokroić w kosteczkę, cebulę w krążki, czosnek posiekać. Piersi pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Na tym samym tłuszczy podsmażyć szynkę, cebulę i czosnek. Dodać margarynę i zasmażyć. Podlać winem i 200 ml mleka. Dodać ser, ananasy i kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i curry. Wsypać zasmażkę i zagotować. Pół ciasta rozwałkować w natłuszczonej formie. Piec 15 minut w temp. 200 stopni. Obłożyć potrawką. Resztę ciasta rozwałkować. Brzegi posmarować żółtkiem. Piec około 35 minut w temp. 180 stopni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin