Barszcz Biały z makaronem
Składniki
· 1 torebka Barszcz Biały Winiary
· 1 średnia cebula
· 1 mała kiełbasa (może być nawet Zwyczajna)
· 1,5 jajka ugotowanego na twardo
· tłuszcz do smażenia
· 1 kostka rosołowa drobiowa
· 3 liście laurowe
· 3 ziela angielskie
· pieprz
· 1 łyżka mąki
· 0,5 łyżki majeranku
· 25-30 dkg makaronu np. świderki
· Do garnka wlewamy 1 litr wody.
· Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, kostkę rosołową, szczyptę pieprzu i gotujemy 10m min.
· Kroimy cebulę i kiełbasę w kostkę i smażymy na tłuszczu do momentu zrumienienia.
· Wrzucamy to do zupy i gotujemy nastęne 10 min.
· Barszcz z torebki łączymy z 400-500 ml wody, po czym dodajemy do tego mąkę oraz majeranek i mieszamy.
· Wlewamy do gotującej wody z przyprawami, mieszając.
· Gotujemy jeszcze 15 min.
· Podajemy z makaronem i połówką jajka/1 talerz.
· Smacznego!
Smaczny i szybki posiłek, a co ważne nie na samym proszku, tylko wywarze z kiełbasy i cebuli z przyprawami. Szczególnie polecam smakoszom makaronów.
jabolek67