Flaki po warszawsku.doc

(1 KB) Pobierz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1 1/2 kg flaków wolowych nalezy oczyscic, wyplukac kilka razy w cieplej wodzie, wyszorowac sola, oskrobac nozem i jeszcze plukac w kilku wodach. Gdy flaki sa zupelnie czyste, wlozyc je do zimnej wody i gotowac 30 minut, po czym odcedzic, przelac zimna woda, pokroic w paski. Ugotowac wywar z wloszczyzny na kosciach. Okolo 2 szklanek wywaru odlac do osobnego naczynia, reszte gotowac wraz z pokrojonymi flakami okolo 4 godzin. Pokrajane w paseczki: marchew, kawalek selera, pietruszke i pora rzucic na roztopione 2 lyzki masla, podlac reszta rosolu i dusic do miekkosci. Zasmazke z 3 dkg maki dodac do uduszonych jarzyn, wszystko zmieszac z ugotowanymi flakami, poddusic razem, doprawiajac do smaku (solic niedlugo przed podaniem, zeby flaki nie sciemnialy) pieprzem, galka muszkatolowa, imbirem, bazylia, a przede wszystkim majerankiem. Podawac w wazie (ewentualnie z pulpetami z kaszy krakowskiej). Jako dodatki można podać: tarty ser, majeranek, imbir, papryka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin