SKŁADNIKI: * 1 kg świeżych okoni * 2 pomidory * 1 litr bulionu warzywnego * 1/3 szklanki gęstej śmietany * pęczek koperku lub natki pietruszki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Sprawić ryby, wypłukać, włożyć do wrzącego bulionu warzywnego i gotować około 30 minut. Miękkie ryby wyjąć na talerz łyżką cedzakową, ostudzić, obrać z ości, głowy wyrzucić, a kawałki mięsa znów włożyć do wywaru. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącego bulionu, wlać powoli do garnka, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć garnek z ognia. Dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory obrane ze skórki i posypać zupę posiekaną zieleniną. Podawać z makaronem lub pieczywem.
jabolek67