Żur z flakami.txt

(0 KB) Pobierz
Zur z flakami 

Skladniki:
Flaki wolowe 1 kg
Cebula duza 1 szt.
Marchew mala 1 szt.
Smalec 15 dag
Ziele angielskie 2-3 szt
Listek laurowy 1 szt.
Zakwas zurowy I 
Woda 2 litry
Sol,pieprz naturalny,kostka bulionowa

Przepis:
Flaki dokladnie oczyscic,oplukac,zalac woda,zagotowac i odcedzic.Ponownie zalac woda i ugotowac do miekkosci,po czym pokroic w paseczki.Pokrojone flaki zalac woda lub wywarem z kosci,dodac pokrojona w drobna kostke ma rchew,polowe pokrojonej w kostke cebuli,przyprawy i razem gotowac do miekkosci warzyw,wlac zakwas do smaku i zagotowac .Zdjac z ognia,dodac usmazona na jasnozloty kolor reszte cebuli wraz z tluszczem i przyprawic do smaku.Podawac na goraco.

 

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin