Szwarc-czernina.txt

(0 KB) Pobierz
Szwarc-czernina   

Skladniki:
Krew z gesi lub kaczki
Nozki i kosci z drobiu
Zaladek,serce z drobiu
Jablka,sliwki i gruszki suszone 20 dag.
Rodzynki 3 dag.
Galuszki maczne strzepate lub kluski kladzione .
Maka pszenna 4-5 dag.
Sol,cukier,ocet.

Przepis:
Z kosci i podrobow ugotowac rosol.Po ugotowaniu rosol przecedzic i wlozyc do niego namoczone suszone owoce i rodzynki,dodac sol i cukier do smaku.Wszystko razem gotowac na wolnym ogniu do miekkosci owocow.W garnuszku wymieszac krew z lyzka octu,azeby nie skrzepla,po czym wlac do odstawionego z ognia garnka z suszonymi owocami,ciagle mieszajac.Przyprawic do smaku sola,cukrem i octem.Zupe zagotowac i zagescic niewielka iloscia zawiesiny z maki pszennej i wody i ponownie zagotowac zagotowac ,ciagle mieszajac.Podawac na goraco z kluskami kladzionymi lub macznymi galuszkami ugotowanymi we wrzacej ,osolonej wodzie oddzielnie.

 

 

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin