Szwarc-czernina Skladniki: Krew z gesi lub kaczki Nozki i kosci z drobiu Zaladek,serce z drobiu Jablka,sliwki i gruszki suszone 20 dag. Rodzynki 3 dag. Galuszki maczne strzepate lub kluski kladzione . Maka pszenna 4-5 dag. Sol,cukier,ocet. Przepis: Z kosci i podrobow ugotowac rosol.Po ugotowaniu rosol przecedzic i wlozyc do niego namoczone suszone owoce i rodzynki,dodac sol i cukier do smaku.Wszystko razem gotowac na wolnym ogniu do miekkosci owocow.W garnuszku wymieszac krew z lyzka octu,azeby nie skrzepla,po czym wlac do odstawionego z ognia garnka z suszonymi owocami,ciagle mieszajac.Przyprawic do smaku sola,cukrem i octem.Zupe zagotowac i zagescic niewielka iloscia zawiesiny z maki pszennej i wody i ponownie zagotowac zagotowac ,ciagle mieszajac.Podawac na goraco z kluskami kladzionymi lub macznymi galuszkami ugotowanymi we wrzacej ,osolonej wodzie oddzielnie.
jabolek67