Shorba - zupa arabskaPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 9,5 godz.50 g grochu wloskiego,2 lyzki oliwy,2 sredniej wielkosci cebule,450 g jagnieciny na gulasz (ew. wolowina lub kurczak),5-6 pomidorow,125 g fasolki szparagowej,2 sredniej wielkosci kartofle,125 g swiezego bobu,1 lyzka swiezej miety,1 lyzka swiezej kolendry,1 lyzeczka papryki,2 lyzki pasty pomidorowej,2,5 l wody,1 sredniej wielkosci cukinia,1 zielona papryka,100 g cienkiego makaronu,sol, pieprz.1. Groch zalac woda i odstawic na 8 godz. Odcedzic.2. Oliwe wlac do garnka i postawic na srednim ogniu. Cebule pokroic i podsmazycna oliwie. Mieso pokroic w kostke, a nastepnie podsmazyc z cebula, mieszajacod czasu do czasu.3. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, posiekac i wymieszac z miesem. Fasolkiszparagowe przekroic na pol, kartofle pokroic na czastki i dodac z bobem doreszty. Listki miety i kolendry oddzielic od korzonkow. Korzonki zwiazacsznureczkiem i wrzucic do garnka.4. Dodac groch, pieprz, papryke oraz paste pomidorowa rozpuszczona w wodzie.Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, zakryc do polowy i gotowac, azgroch bedzie miekki (ok. 1 godz.). Posolic.5. Z papryki usunac nasiona, a nastepnie pokroic wraz z cukinia na czastki.Dodac do zupy i zalac odpowiednia iloscia wody, aby zakryla jarzyny na 5 cmpowyzej ich poziomu. Doprowadzic do wrzenia. Sprobowac i przyprawic jeslipotrzeba. Zmniejszyc ogien, czesciowo zakryc i gotowac nastepne 20 min.6. Posiekac liscie miety i kolendry. Pokruszony makaron wsypac do zupy i gotowac przez 5 min. Wyjac zwiazane korzonki ziol, a nastepnie dodac posiekaneliscie. Od razu podawac. Zamiast jagnieciny mozna uzyc wolowiny lub kurczakaoraz dodac marchewke i zielony groszek.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 36.
jabolek67