Pieprzowa woda - Mulligatawny
Tamilski rosół w angielskim wydaniu
Składniki na 4 porcje:
pół kury (ok. 80 dag)
10 dag chudego surowego boczku
pęczek włoszczyzny
duża cebula
4-5 pomidorów
1-2 ząbki czosnku
liść laurowy
1-2 goździki
tarta gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
po łyżce mąki i masła
pół bułki paryskiej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz cayenne
Umytą kurę włóż do garnka, dodaj oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, cebulę z wbitymi goździkami oraz liść laurowy. Zalej ją 2 litrami gorącej wody i ugotuj pod przykryciem, co zajmie około godziny. Miękką już kurę wyjmij i ostudź.
W czasie gotowania kury pokrojony w drobną kostkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmaż na silnym ogniu, po czym zmniejsz płomień, dodaj masło i roztarty czosnek oraz kostki pomidora bez skórki. Całość wymieszaj i przez chwilę podduś, a następnie oprósz mąką, rozprowadź szklanką przecedzonego rosołu, wsyp pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Mięso kury oddziel od kości i pokrój w paski, rosół przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki i razem z kurą włóż do rondla. Teraz wlej rosół, podgrzej, dodaj sos pomidorowy, który zagęści zupę, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem, pieprzem cayenne i jeszcze raz podgrzej zupę. Podawaj bardzo gorącą, z grzankami czosnkowymi: kromki bułki natrzyj czosnkiem, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj masło i poczekaj, aż grzanki się zrumienią.
jabolek67