Pieprzowa woda - Mulligatawny.doc

(8 KB) Pobierz
Pieprzowa woda - Mulligatawny

Pieprzowa woda - Mulligatawny

Tamilski rosół w angielskim wydaniu

 

Składniki na 4 porcje:

pół kury (ok. 80 dag)

10 dag chudego surowego boczku

czek włoszczyzny

duża cebula

4-5 pomidorów

1-2 ząbki czosnku

liść laurowy

1-2 goździki

tarta gałka muszkatołowa

2 łki masła

po łce mąki i masła

pół bułki paryskiej

2 ząbki czosnku

l, pieprz

pieprz cayenne

 

Umytą kurę włóż do garnka, dodaj oczyszczoną i opłukanąoszczyznę, cebulę z wbitymi goździkami oraz liść laurowy. Zalej ją 2 litrami gorącej wody i ugotuj pod przykryciem, co zajmie około godziny. Miękką już kurę wyjmij i ostudź.

 

W czasie gotowania kury pokrojony w drobną kostkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmaż na silnym ogniu, po czym zmniejsz płomień, dodaj masło i roztarty czosnek oraz kostki pomidora bez skórki. Całość wymieszaj i przez chwilę podduś, a następnie oprósz mą, rozprowadź szklanką przecedzonego rosołu, wsyp pieprz, pieprz cayenne i gał muszkatołową. Cały czas mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

 

Mięso kury oddziel od kości i pokrój w paski, rosół przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki i razem z kurą włóż do rondla. Teraz wlej rosół, podgrzej, dodaj sos pomidorowy, który zagęści zupę, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem, pieprzem cayenne i jeszcze raz podgrzej zupę. Podawaj bardzo gorą, z grzankami czosnkowymi: kromki bułki natrzyj czosnkiem, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj masło i poczekaj, aż grzanki się zrumienią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin