OkroszkaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.1 l kwasu chlebowego (przepis w "ogolne"),125 g wedzonej, gotowanej szynki,125 g pieczeni cielecej,3 jaja ugotowane na twardo,2 ogorki swieze,1 ogorek malosolny,80 g szczypioru,1/2 peczka rzodkiewki,1 peczek koperku,4 lyzeczki ostrej musztardy,3 lyzki smietany,1 lyzeczka octu,sol, pieprz.1. Jaja obrac, oddzielic bialka, zoltka utrzec dokladnie z musztarda i smietana, na jednolita mase.2. Szynke i pieczen cieleca pokroic w drobna kostke. Ogorki obrac, wypestkowaci pokroic w drobna kostke. Rzodkiewke umyc i pokroic w cienkie plasterki.Szczypior oplukac, drobno posiekac i rozetrzec z lyzeczka soli (wtedy mieknie i lagodnieje w smaku). Koperek przebrac, oplukac i drobno posiekac.3. Roztarte zoltka rozprowadzic starannie kwasem chlebowym, schlodzonym dotemp. 10żC. Dodac cukier, szynke, pieczen, ogorki, rzodkiewke i szczypior.Doprawic pieprzem i dobrze wymieszac.4. Posypac siekanym koperkiem i podawac mocno schlodzona.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 28.
jabolek67