Zupa szpinakowa2 paczki szpinaku mrożonego (50 dag),4 kostki rosołowe lub warzywne,2 łyżeczki vegety,6 ziemniaków (80 dag),4 jajka,2 ząbki czosnku,sok z 1 cytryny,1 szklanka gęstej śmietany,2 łyżki mąki,sól,pieprz.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.Zagotować w garnku 2 l wody, dodać kostki rosołowe,vegetę i ziemniaki. Po 10 min gotowania włożyć szpinaki gotować jeszcze 7 - 10 min, aż ziemniaki będą miękkie.Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć, wrzucić do zupy na5 min przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, zagotować i odstawić. Doprawićsokiem z cytryny, solą, pieprzem (zupa powinna miećkwaskowy smak). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki lub posiekać i dodać do zupy.
jabolek67