Zupa pavesePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min.750 ml bulionu miesnego,4 zoltka,50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,4 zabki czosnku,1/2 peczka szczypiorku,1/2 peczka swiezego oregano,4 kromki bialego, pszennego chleba,4 lyzki oliwy,sol.1. Czosnek obrac i rozetrzec z 1 lyzeczka soli.2. Szczypiorek i oregano oplukac i drobno poszatkowac. Z chleba odkroic skorke.Bulion rozgrzac.3. Oliwe rozgrzac silnie na duzej patelni i zasmazac na niej przez 30 sek roztarty czosnek. Nastepnie czosnek usunac, a na pozostalym tluszczu podsmazycz obu stron grzanki na zlotobrazowy kolor.4. Gotowe grzanki rozlozyc na talerze. Na srodku kazdej z nich ulozyc zoltko.5. Do talerzy wlac ostroznie (by nie zmoczyc wierzchu grzanek) bardzo goracybulion. Posypac tartym parmezanem lub oscypkiem, a nastepnie oregano iszczypiorkiem. Zupe podawac bardzo goraca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 26.
jabolek67