Holenderska zupa serowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.150 g goudy lub innego sera twardego,40 g maki pszennej,50 g masla,1 l rosolu,125 ml smietanki 18%,1 zoltko,2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,2 lyzki pokrojonego szczypiorku,2 kromki chleba tostowego,1 lyzka masla do grzanek,sol, bialy pieprz.1. Ser utrzec na tarce o duzych otworach. Chleb pokroic w kostke.2. Make zasmazyc z maslem nie rumieniac, wlac zimny rosol, gotowac 8 min, stalemieszajac, doprawic sola i pieprzem.3. Ser wsypac do rosolu, mieszac, az sie rozpusci. Zdjac garnek z ognia, dodaczoltko roztrzepane ze smietanka.4. Pokrojona zielenine rozlozyc na talerze i wlac zupe. Podawac z grzankamizrumienionymi na masle.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 66.
jabolek67