Zupa chawan mushiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.2 jaja,1,5 filizanki bulionu z kury,3/5 lyzeczki soli,lyzeczka sosu sojowego,60 g miesa z kurczaka,4 kawaleczki bialej ryby,4 male pieczarki,4 lodyzki pietruszki.1. Jaja wbic do naczynia, rozmieszac tak, aby nie powstaly banki (nie odrywacwidelca od dna naczynia), dodac zimny bulion przecedzony przez sitko, sol isos sojowy. Calosc przecedzic przez sitko, na ktorym polozony jest muslinlub kilkakrotnie zlozona gaza.2. Do 4 czarek wlozyc po kawalku: surowego miesa, ryby, oczyszczona pieczarke,zalac to masa bulionowo-jajeczna.3. Czarki wstawic do szerokiego i dosc glebokiego garnka, napelnic garnek wodado polowy wysokosci czarek. Gotowac na srednim ogniu pod przykryciem przez1-2 min., po czym przez 10-15 min. na bardzo malym ogniu. Zbyt dlugie gotowanie na duzym ogniu powoduje wytwarzanie sie w galaretce brzydkich babli.4. Sprawdzic, czy masa sciela sie w bardzo delikatna galaretke, gdy tak siestanie - wlozyc po galazce pietruszki do czarki.5. Podac cieple.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 24.
jabolek67