Kaszubska zupa rybna.doc

(21 KB) Pobierz
Kaszubska zupa rybna

Kaszubska zupa rybna
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
4 fladry,
1 mala marchewka,
1 mala pietruszka,
1 cebula,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
150 ml kwasnej smietany,
1 lyzka maki,
1 lyzka octu lub soku z cytryny,
1 lisc laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
1,5 l wody,
sol, pieprz.

1. Fladry umyc, odciac glowy, pletwy i ogony. Oczyscic, ponownie oplukac. Sciagnac ciemna skorke a biala pozostawic. Posolic, odstawic na 30 min.
2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic na kawalki. Zielona pietruszke oplukac,
drobno pokroic.
3. Jarzyny zalac wrzaca woda. Dodac lisc laurowy, ziele angielskie i sol. Ugotowac wywar, przecedzic.
4. Do przecedzonego wywaru wlac 1 lyzke octu lub soku z cytryny. Wlozyc fladry,
gotowac na malym ogniu. Uwazac, by sie ryby nie rozgotowaly. Po 8-10 min
fladry wyjac, przelozyc na polmisek. Odlac 150 ml wywaru, ochlodzic, zachowac do sosu. Do pozostalego wywaru wlac smietane wymieszana z maka, zagotowac. Doprawic sola i pieprzem. Przelac do wazy, posypac zielona pietruszka i
wlozyc fladry.
5. Mozna rowniez podac oddzielnie zupe i oddzielnie fladry z gotowanymi kartoflami i sosem koperkowym, przyrzadzonym nastepujaco: z 1 lyzki maki i 1 lyzki
masla zrobic jasna zasmazke. Rozprowadzic zimnym wywarem z fladry, wymieszac
i zagotowac. Wlac 100 ml smietany, posolic, wsypac lyzke drobno pokrojonego
koperku, zagotowac.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 54.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin