Kaszubska zupa rybnaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.4 fladry,1 mala marchewka,1 mala pietruszka,1 cebula,1/2 peczka zielonej pietruszki,150 ml kwasnej smietany,1 lyzka maki,1 lyzka octu lub soku z cytryny,1 lisc laurowy,2-3 ziarenka ziela angielskiego,1,5 l wody,sol, pieprz.1. Fladry umyc, odciac glowy, pletwy i ogony. Oczyscic, ponownie oplukac. Sciagnac ciemna skorke a biala pozostawic. Posolic, odstawic na 30 min.2. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic na kawalki. Zielona pietruszke oplukac,drobno pokroic.3. Jarzyny zalac wrzaca woda. Dodac lisc laurowy, ziele angielskie i sol. Ugotowac wywar, przecedzic.4. Do przecedzonego wywaru wlac 1 lyzke octu lub soku z cytryny. Wlozyc fladry,gotowac na malym ogniu. Uwazac, by sie ryby nie rozgotowaly. Po 8-10 minfladry wyjac, przelozyc na polmisek. Odlac 150 ml wywaru, ochlodzic, zachowac do sosu. Do pozostalego wywaru wlac smietane wymieszana z maka, zagotowac. Doprawic sola i pieprzem. Przelac do wazy, posypac zielona pietruszka iwlozyc fladry.5. Mozna rowniez podac oddzielnie zupe i oddzielnie fladry z gotowanymi kartoflami i sosem koperkowym, przyrzadzonym nastepujaco: z 1 lyzki maki i 1 lyzkimasla zrobic jasna zasmazke. Rozprowadzic zimnym wywarem z fladry, wymieszaci zagotowac. Wlac 100 ml smietany, posolic, wsypac lyzke drobno pokrojonegokoperku, zagotowac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 54.
jabolek67