Zupa ogórkowa z kluseczkami.doc

(391 KB) Pobierz
Zupa ogórkowa z kluseczkami

Zupa ogórkowa z kluseczkami

Składniki

·         30 dag kwaszonych ogórków

·         2 łyżki oleju

·         duża pietruszka

·         2 marchewki

·         por

·         2 duże cebule

·         1/2 łyżki mąki

·         3/4 szklanki śmietany

·         3 łyżki posiekanej naci pietruszki

·         sól

·         cukier

          Ciasto na kluski:

·         3/4 szklanki mąki

·         jajo

·         woda

·         sól

Opis przygotowania

Warzywa dokładnie umyć, obrać, opłukać, przekrajać wzdłuż na połówki, dodać łyżkę oleju słonecznikowego lub oliwy, zalać wrzącą wodą, lekko osolić i ugotować wywar. Ogórki opłukać, cienko obrać i drobniutko pokrajać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Następnie włożyć do rondelka, wlać resztę oleju lub oliwy, poddusić i połączyć z przecedzonym wywarem (warzywa z wywaru wykorzystać na sałatkę). Przesianą mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, wlać do wrzącej zupy, zagotować i odstawić. Dodać śmietanę, a następnie przyprawić zupę do smaku solą i cukrem. Podawać z dodatkiem krajanych klusek, ugotowanych osobno; na talerzach posypać natką pietruszki. Z dodatku mąki można zrezygnować wówczas, gdy kluski gotujemy bezpośrednio w odcedzonym wywarze przed dodaniem ogórków. Zagniatamy twarde ciasto z mąki, jaja i odrobiny wody. Rozwałkowujemy je podsypując mąką, a gdy trochę przeschnie, zwijamy w ścisły rulon i krajemy kluseczki o grubości zapałki. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin