Zupa zapiekana z ciastem francuskimPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4 godz. 50 min.400 g cieleciny,100 g cebuli,60 g suszonych podgrzybkow,1 marchewka,2 lyzki masla,2 lyzeczki maki kartoflanej,40 ml madery lub sherry,1,2 l wywaru ciemnego (przepis w rozdz. "zupy").Ciasto francuskie:150 g maki,150 g masla,75 ml wody,sol,jajo do smarowania.1. Grzyby umyc, wlozyc do cieplej, przegotowanej wody (400 ml), moczyc 3 godz.Ugotowac w tej samej wodzie. Wywar z grzybow przecedzic, odstawic. Grzybypokroic w cienkie paseczki.2. Cielecine umyc, pokroic w kostke. Cebule i marchewke obrac, oplukac, pokroicw drobna kostke. Na masle podsmazyc cebule, dodac marchewke i cielecine. Dusic 20 min. Zalac ciemnym wywarem i wywarem z grzybow. Make wymieszac z sherry i 4 lyzkami wywaru. Wlac do zupy, zagotowac.3. Przygotowac ciasto francuskie: z maki i wody z dodatkiem soli zagniesc ciasto. Wyrobic, uformowac kule, wstawic do lodowki na 20 min. Rozwalkowac naprostokat grubosci 5 mm. Na srodku polozyc maslo, zlozyc ciasto na 3 czesci.Rozwalkowac na grubosc 5 mm, wstawic do lodowki na 15 min. Czynnosc te powtorzyc 3 razy.4. Zupe przelac do kokilek. Zewnetrzne brzegi kokilek posmarowac jajem na szerokosc 2 cm. Ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm. Wyciac 4 krazki o srednicywiekszej o 4 cm od srednicy kokilek. Kokilki przykryc krazkami z ciasta iprzylepic brzegi do zewnetrznych brzegow kokilek. Wstawic do piekarnika,piec w temp. 200żC przez 15-20 min. Podawac od razu po wyjeciu z piekarnika.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 64.
jabolek67