Zupa z watrobek drobiowychPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.1 l bulionu,2 lyzki maki,25 g masla,25 g gotowanej szynki,1 zoltko,2 watrobki drobiowe,200 g szparagow z puszki,2 lyzki oleju,sol.1. Watrobki oczyscic z zylek, zolci i tluszczu. Dokladnie oplukac.2. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic watrobki i smazyc na malym ogniu 10 min.Podczas smazenia obracac. Ostudzic i drobno posiekac.3. W garnku rozpuscic maslo, dodac make, wymieszac na jednolita mase i smazycprzez chwile. Uwazac, by maka sie nie zrumienila. Wlac zimny bulion i gotowac na malym ogniu 5 min stale mieszajac. Dodac watrobki i gotowac nastepne5 min.4. Szparagi wyjac z puszki, osaczyc na sicie, pokroic na kawalki dlugosci 5 cm.Szynke pokroic na paseczki.5. Do wazy wbic zoltko, powoli wlewac goraca zupe. Mieszac i uwazac aby siezoltko nie scielo. Dodac pokrojona szynke i szparagi.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 24.
jabolek67