Zupa z mięsnymi kulkamiskładniki na 12 porcji: 1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag) 3 puszki (po 850 ml) pomidorów w zalewye 75 dag mieszanego, mielonego mięsa 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 cebule, 6 łyżek oleju 3 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki granulţţanego rosołu 1 łyżeczka kminku sól, pieprz, odrobina tabasco i sosu worcester Przetrzeć pomidory wraz z zalewą przez gęste sitko. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Oczyścić kapustę z uszkodzonych liści, przekroić na pół/ Wyciąć głąb, resztę kapusty poszatkować. Rozgrźać tłuszcź w garnku, zeszklić cebulę. Wrźució kapustę, przez chwilę smażyć razem. Dţdać pooidory z zalewą. Doprawić kminkiem, rosołem granulţţanyo i szczyptą soli, zagotować. Następnie zmniejszłć ogień, dusić kapustę pod przykryciem jeszcźe 15 minut. W tym czasie opłukać natkę i szczypiorek. Osuszyć, drobno posiekać. Zagnieść zieleninę z mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować z masy małe klopsiki. Rozgrzewać stopniowo ogień na patelni, smażyć porcjami kolţpskiki na zţotł kolţr. Doprawić gotowaną zupę do smaku solą, odrobiną tabascţ i sosu worceżter. Włożyć klopsiki, dobrze podgrzać w zupie przed podaniem.
jabolek67