Kapuśniak staropolski 2.doc

(7 KB) Pobierz
Kapuœniak staropolski

Kapuśniak staropolski

 

Składniki na 6 porcji:

30 dag kiszonej kapusty

duża włoszczyzna

50 dag wieprzowiny (lub wołowiny z kością)

5 dag suszonych grzybów

2 łki powideł

po łce masła i mąki

3 ziarna jałowca

łka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY

cukier

pieprz

l

 

Grzyby dobrze umyj, zalej szklanką wody, odstaw na kilka godzin, a potem pokrój na paski. Mięso dokładnie opłucz, zalej 5-6 szklankami wody i gotuj 35 minut. Po upływie tego czasu dodaj pokrojoną w słupki lub w kostkęoszczyznę i gotuj jeszcze 20 minut. Miękkie mięso wyjmij, a gdy przestygnie, pokrój na nieduże kawałki i z powrotem włóż do garnka.

 

W następnej kolejności dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz - po chwili - lekko odciśnię i pokrojoną kapustę. Gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem, aż kapusta i grzyby bę miękkie. Wtedy zupę wymieszaj z powidłami i rozgniecionymi ziarnami jałowca, zagęść jasną zasmaż zrobioną z mąki i masła, przypraw do smaku przyprawą do zup, sosów, sałatek, solą, cukrem i pieprzem.

 

Zupę podawaj z ziemniakami okraszonymi stopionąoniną lub z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin