Zupa z kalafiora.doc

(7 KB) Pobierz
Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora

 

Składniki na 6 porcji:

mały kalafior

6 szklanek wywaru z warzyw

20 dag białej kiełbasy

2 łki ryżu

po pół papryki zielonej i czerwonej

duża cebula

łka mąki

2 łki oliwy (lub łka margaryny)

pół szklanki kwasu z ogórków

2 łki Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY

2 łki posiekanego koperku

biały pieprz

l

 

Zagotuj wywar z przyprawą do zup lub sosem sojowym, wsyp opłukany ryż i włóż białą kiełbasę, po czym przykryj, gotuj wszystko razem 15 minut. W tym czasie podziel kalafior na małe różyczki, a łodygi potnij na dość drobne kawałki. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Przygotowane warzywa wrzuć do gotującego się ryżu, wyjmij kiełbasę.

 

Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na oliwie (lub na margarynie). Potem wymieszaj z mą, zdejmij z ognia i rozprowadź kwasem z ogórków. Całość wlej do zupy, gdy warzywa i ryż prawie miękkie. Na samym końcu wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą, przelej do ogrzanej wazy i obficie posyp koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin