Zupa kartoflana.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa kartoflana

Zupa kartoflana

 

Składniki:

50 dag ziemniaków

marchewka

pietruszka

por

kawałek selera

cebula

10 dag wędzonego boczku

1,2 l wody

150 g śmietany

łka drobno pokrojonego koperku

pół łeczki suszonej bazylii lub kilka listków świeżej

l

pieprz

 

Umyte i obrane warzywa, cebulę oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż w garnku. Włóż pokrojone warzywa, cebulę i ziemniaki. Teraz wlej kilka łek wody i duś przez 5 minut, stale mieszając. Potem zalej warzywa wrzą wodą, osól i przykryj. Zupę gotuj około 20 minut. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp koperek oraz bazylię i raz zagotuj. Dopraw śmietaną.

 

Zupę kartoflaną możesz też ugotować na wywarze z mięsa, boczek zastąpić masłem lub oliwą. Zamiast bazylii dodaj majeranek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin