Parzybroda.pdf

(54 KB) Pobierz
4243990 UNPDF
Parzybroda
Składniki
80 dag młodej kapusty, 60 dag ziemniaków, 15 dag surowego
boczku, cebula, łyżka mąki, ćwierć łyżeczki majeranku lub
kminku, liść laurowy, cukier, ewentualnie odrobina kwasku
cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Boczek pokroić w kostkę, wytopić, odstawić. Kapustę - po
usunięciu uszkodzonych i zwiędłych liści - opłukać, pokroić w
grubą kostkę, zalać szklanką wrzątku, posolić, lekko posłodzić. Dodać połowę
stopionego boczku i kminek lub majeranek, postawić na ogniu i gotować bez przykrycia
5-10 min. Następnie włożyć obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotować
razem kilka minut (ziemniaki nie powinny się rozpaść). Na pozostałym boczku zeszklić
posiekaną cebulę, następnie, mieszając, wsypać mąkę, lekko zrumienić, wymieszać z
kilkoma łyżkami zimnej wody i zagotować. Wlać zasmażkę do garnka z kapustą i
ziemniakami, dodać pieprz i ewentualnie troszkę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
Gorącą parzybrodę podawać do mięsa, gotowanego grochu, fasoli, soczewicy lub jako
samodzielne danie. (100 g - 105 kcal).
 
4243990.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin