Zupa z dyni 2Robie taka zupe w zimne dni, do niej podaje grzanki zrobione na masle z ziolami.2 szklanki pokrojonych na plastry porow, tylko czesci biale i jasno zielone1 zabek czosnku2 lyzki dobrej oliwy4 szklanki kawalkow dyni, najlepiej malej (albo jakiejs innej, niz zwykla, pomaranczowa dynia - ja uzywam takiej, ktora ma bezowa skore w glebokie pionowe faldy)3 szklanki rosolu2-3 liscie lubczyku lub kostka maggilisc bobkowy1 lyzka sosu sojowegosol, pieprz do smakuW glebokim garnku pory zeszklic na oliwie, dodac pokrojony czosnek, zeszklic. Dodac dynie, podsmazyc chwile. Dodac pozostale skladniki, dusic mieszajac od czasu do czasu, az dynia sie rozleci, okolo 45 minut. Przepuscic przez sito lub zmiksowac w blenderze, az sie osiagnie gesta, gladka zupe. Doprawic do smaku.Grzanki posypac na talerzu.
jabolek67