Gulaszowa60dkg wolowiny bez kosci,60dkg ziemniakow,20dkg sloniny,2dkg maki,10dkg cebuli,2-3 zabki czosnku,duza papryka surowa lub konserwowa,sol, pieprz,majeranek, kminek, galka muszkatalowa, papryka ostraWolowine ze slonina podsmazyc. Z ziemniakow (pokrojonch drobno), papryki i cebuli ugotowac wywar. Dodac kminek. Wywarem zalac mieso. Gotowac do miekkosci miesa, a pod koniec gotowania dodac pozostale przyprawy.uwagi:1. Trudno ja zepsuc, totez mozna spokojnie 'wariowac' na jej temat.Ja na przyklad dodaje jeszcze jalowca, a slonine zastapilem boczkiem.2. Jest bardzo wysokoenergetyczna. Dobra jak sie zima z nart wroci.3. Znakomita rowniez do zastapienia flaczkow na weselach.4. Gesta bedzie jak wygotujesz wode, pikantna jak dasz duzo przypraw.Kminek jest wazny.
jabolek67