Zupa grzybowa 5.doc

(21 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Zupa grzybowa

 

Taką zupę gotowała moja Babcia, moja Mama, ja, i taką zupę ugotuje w tym roku moja córka, po raz pierwszy samodzielnie spędzając Święta poza rodzinym domem.

 

 

10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki)

25 dag włoszczyzny (bez kapusty)

10 ziaren pieprzu

cebula

20 dag śmietany

sól

Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak sokiem cytryny.

Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą.

Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie. Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Ale może być (ostatecznie) kupiony makaron.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin