Borowikowa z szynką.doc

(7 KB) Pobierz
Borowikowa z szynk¹

Borowikowa z szynką

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag świeżych (lub 7 dag suszonych) borowików

4 szklanki Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)

6 sporych ziemniaków

cebula

10-15 dag szynki wędzonej lub ogonówki

łyżka oleju

kilka łek gęstej niekwaśnej śmietany

2-3 łki posiekanego koperku (lub natki pietruszki)

Jarzynka WINIARY

pieprz

l

 

Świeże grzyby starannie oczyść, dokładnie opłucz, osącz i pokrój na cienkie paski. Teraz zalej 2 szklankami wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Suszone grzyby dokładnie wypłucz i po 2 godzinach moczenia w 2 szklankach wody gotuj (w tej samej wodzie) na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wyjmij je ł cedzakową, przestudź, pokrój w paski i z powrotem włóż do wywaru. Następnie dodaj do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, obrane ziemniaki oraz rosół wołowy.

 

Wszystko to gotuj razem, aż grzyby i ziemniaki bę miękkie. Część ziemniaków wyjmij ł cedzakową, zmiksuj lub rozgnieść widelcem i zagęść nimi zupę, dołóż pokrojoną w paski wędlinę i przyprawy (Jarzynka, pieprz i sól), znów chwilę gotuj razem. Po zdjęciu z ognia wlej śmietanę. Na talerzach posyp posiekaną zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin