Flaki po włosku.doc

(6 KB) Pobierz
Flaki po w³osku

Flaki po włosku

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag ugotowanych flaków

(najlepiej wieprzowych lub cielęcych)

6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY

mała puszka koncentratu pomidorowego

1-2 ząbki czosnku

2 łki startego żółtego sera

2 łki oliwy

4-6 kromek bułki

4 dag masła

2-3 łki posiekanej zieleniny

majeranek

pieprz

l

 

Czosnek pokrój na plasterki, lekko zrumień na rozgrzanej oliwie i wyjmij, a na zaromatyzowanym tłuszczu chwilę smaż koncentrat pomidorowy, rozprowadź go niewielką ilością wody i wlej do gotującego się bulionu.

 

Dodaj drobno pokrojone flaki i gotuj 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dopraw majerankiem, pieprzem i solą.

 

Kromki bułki posmaruj z obu stron masłem i zrumień w piekarniku lub na patelni. Grzanki przełóż na talerze, zalej zupą, posyp serem i posiekaną zieleniną - tak przygotowane danie wygląda bardzo smakowicie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin