Flaki po polsku z pulpetami.pdf

(53 KB) Pobierz
70612912 UNPDF
Flaki po polsku z pulpetami
1 kg flaków wołowych
25 dag kości wołowych
1 porcja włoszczyzny
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/8 łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki pieprzu
sól
pulpety
20 dag tłuszczu wołowego
3 - 4 łyżki bułki tartej
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Flaki dokładnie wyczyścić.
Natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą.
(Flaki mrożone rozmrozić, doczyścić i wypłukać).
Następnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.
Powtórnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.
Po raz trzeci zalać wrzątkiem, posolić i gotować 4 godziny.
Włoszczyznę oczyścić i umyć.
Ugotować wywar z kości i połowy włoszczyzny.
Pozostałe warzywa pokroić w cienkie paseczki i ugotować w małej ilości wody.
Gdy flaki będą miękkie, ostudzić je w wodzie, w której się gotowały, odcedzić i pokroić w
cienkie paseczki.
Przecedzić wywar z kości, włożyć do nego pokrojone flaki i ugotowane osobno warzywa.
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, dodać do flaków i zagotować.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i
imbirem.
Przygotować pulpety : tłuszcz wołowy obrać z błony i zemleć w maszynce do mięsa.
W miseczce rozetrzeć jajka, bułkę tartą i tłuszcz. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypać
bułki.
Dodać natkę, pieprz i sól, dokładnie wymieszać.
1
 
Z masy formować mokrą ręką kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w je mące i
gotować w posolonej wodzie około 5 miut.
Flaki można podawać bez pulpetów, ze świeżą lub przyrumienioną w piekarniku bułką.
2
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin