Chłodnik litewskiPrzygotowanie: 20 minut, gotowanie 10 Dla 4 osób :1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru) 250 ml śmietany 40 dag botwinki 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku3 jajka ugotowane na twardo 10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka 10-15 dag świeżych ogórków 10-15 dag rzodkiewek sól,pieprz, cukier, cytryna koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z burakówBotwinkę przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko zakwaszonej cytryną. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórki obrać, umyć i pokroić w paski. Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i posiekać. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać przestudzoną botwinkę, rzodkiewki, ogórek, posiekaną zieleninę, pokrojone w paski mięso. Doprawić koncentratem czerwonego barszczu lub wywarem z buraków. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę schłodzić (najlepiej przez kilka godzin). Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki. Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
jabolek67