Chlodnik z czosnku z winogronamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.150 g migdalow,1 glowka czosnku,250 g czerstwej bulki pszennej,75 ml oliwy,3 lyzki octu winnego,200 g winogron bez pestek,1,5 l przegotowanej zimnej wody,sol.1. Czerstwa bulke pokroic na male kromki, okroic skorke, zalac zimna, przegotowana woda i moczyc 30 min. Osaczyc z nadmiaru wody.2. Winogrona oplukac, oderwac z kisci i delikatnie zdjac skorke. Przelozyc domiseczki.3. Migdaly zalac wrzatkiem i odstawic na 5 min. Odcedzic i zdjac skorki. Czosnek obrac, oplukac i drobno posiekac.4. Obrane migdaly i czosnek utrzec w mozdzierzu lub w misce na jednolita mase.Dodac osaczona bulke, oliwe i ocet. Zmiksowac i odstawic na 2 godz do lodowki.5. Do ochlodzonej masy dolac bardzo zimna wode i mieszac tak dlugo, az masa nabieze konsystencji plynnego kremu.6. Przed podaniem przelac chlodnik do miseczek i przybrac winogronami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 30.
jabolek67