Zupa chrzanowa70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniuszynki,1 korzeń chrzanu (15 dag),1 cebula,2 łyżki mąki,sok z 1 cytryny,1 szklanka kwaśnej śmietany,5 jajek na twardo,1 listek laurowy,5 ziarenek pieprzu,5 ziarenek ziela angielskiego,sól,pieprz mielony.Do garnka wlać 2,5 l wody, wrzucić listek, ziele i pieprz.Cebulę obrać i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę i gotować 1 godz. na małym ogniu. Następnie wyjąć kiełbasę z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5 - 10 min. Następnie wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać.Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka, zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy.Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Zupę podawać posypaną drobno pokrojonym jajkiem, z białąkiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki. Doprawić solą i pieprzem.
jabolek67