Zupa cebulowa zapiekana po lionskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.450 g cebuli,40 g masla,1 lyzka oleju,1 lyzka maki,250 ml bialego wina,120 ml porto,100 g zoltego sera,1 l wywaru ciemnego (przepis w rozdz. "zupy"),sol, pieprz.Grzanki:8 kawalkow chleba,2 zabki czosnku,1 lyzka oleju.1. Cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke. W garnku rozgrzac maslo z olejem,wrzucic cebule i zrumienic na zloty kolor.2. Dusic cebule 30 min na malym ogniu. Dolewac co pewien czas 1 lyzke wywaru.3. Po 30 min oproszyc cebule maka, dokladnie wymieszac, by nie bylo grudek idusic tak dlugo, az maka sie zrumieni.4. Cebule zalac wywarem, dodac wino i porto. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac10 min.5. Przygotowac grzanki: kawalki chleba przyrumienic na oleju z obu stron, natrzec przekrojonym zabkiem czosnku.6. Na tarce o malych otworach utrzec ser. Ugotowana zupe przelac do kokilek, nazupie polozyc grzanki, posypac tartym serem i wstawic na 10 min do goracegopiekarnika.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 62.
jabolek67