Zupa cebulowa 9.doc

(20 KB) Pobierz
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 l bulionu,
4 duze cebule,
2 zabki czosnku,
80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera,
200 ml bialego wytrawnego wina,
3 lyzki masla,
4 lyzki oliwy,
1 bouquet garni (patrz w "ogolne"),
2 lyzki maki,
sol, pieprz,
bulka na grzanki.

1. Czosnek obrac i zmiazdzyc. Cebule obrac i drobno posiekac, nastepnie przesmazyc na zloto na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Oproszyc maka
i smazyc dalej, poki rowniez i maka sie nie zazloci. Dodac wino i odparowac
na wolnym ogniu przez 5 min.
2. Zalac bulionem, doprawic sola i pieprzem, dodac czosnek i bouquet garni. Zagotowac, po czym gotowac 1 godz na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni
usunac.
3. Bulke pokroic w drobna kostke i obsmazyc na patelni bez tluszczu na zloty
kolor.
4. Zupe przelac do 4 kamionkowych naczyn. Posypac grzankami, przykryc plasterkami sera i zapiekac w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku, az do stopienia
sie sera.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 38.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin