Zupa cebulowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 l bulionu,4 duze cebule,2 zabki czosnku,80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera,200 ml bialego wytrawnego wina,3 lyzki masla,4 lyzki oliwy,1 bouquet garni (patrz w "ogolne"),2 lyzki maki,sol, pieprz,bulka na grzanki.1. Czosnek obrac i zmiazdzyc. Cebule obrac i drobno posiekac, nastepnie przesmazyc na zloto na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Oproszyc makai smazyc dalej, poki rowniez i maka sie nie zazloci. Dodac wino i odparowacna wolnym ogniu przez 5 min.2. Zalac bulionem, doprawic sola i pieprzem, dodac czosnek i bouquet garni. Zagotowac, po czym gotowac 1 godz na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garniusunac.3. Bulke pokroic w drobna kostke i obsmazyc na patelni bez tluszczu na zlotykolor.4. Zupe przelac do 4 kamionkowych naczyn. Posypac grzankami, przykryc plasterkami sera i zapiekac w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku, az do stopieniasie sera.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 38.
jabolek67