Barszcz czerwony czysty.doc

(5 KB) Pobierz
Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

 

Składniki na 8 porcji:

50 dag buraków

oszczyzna

5 dag suszonych grzybów

cebula

2-3 ząbki czosnku

liść laurowy

pół szklanki niesłodzonego soku z czerwonej porzeczki lub wiśni

2-3 łki przecieru buraczanego

po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

1-2 goździki

l

pieprz

 

Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj. Przygotuj wywar z włoszczyzny i korzeni, przecedź (włoszczyznę wykorzystaj do sałatki). Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej, zalej przecedzonym wywarem z włoszczyzny i grzybów, na koniec dodaj pokrojony czosnek. Gotuj 30-35 minut. Potem całość przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, wlej sok z porzeczek i koncentrat buraczany, wszystko razem wymieszaj i podgrzej.

 

Barszcz podawaj z uszkami z grzybów, pasztecikami lub krokietami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin