Barszcz biały 3.doc

(149 KB) Pobierz
Kurczak z grilla

Barszcz biały

 



Składniki:
- 1 butelka gotowego zakwasu (ambitni robią go sami w domu),
- 1 1/2 litry wywaru jarzynowego lub wody,
- 4 kawałki białej kiełbasy,
- 1/4 kg wędzonego boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 4 jajka,
- śmietana 22%,
- 2 grzybki suszone,
- sól, pieprz, liść laurowy,
- majeranek.

Jak przyrządzić?
1) Do garnka z wywarem (wodą) wkładamy suszone grzyby, 2 białe kiełbasy i kawałek wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy. Gotujemy 20-30 min. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia.

2) Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy rozdrobniony czosnek. Dobrze podduszone, ale nie przyrumienione wrzucamy do garnka. Do tak przygotowanego smaku wlewamy zakwas bez szumów, które zwykle zalegają na dnie butelki.

3) Na patelni dusimy przez chwilę, a następnie przysmażamy pozostałe 2 kawałki kiełbasy. Gdy są niemal gotowe dodajemy połowę drobno pokrojonego boczku. Całość przyrumieniamy. Wykładamy na talerz.

4) Wrzucamy majeranek. Odstawiamy zupę z ognia i wlewamy śmietanę. Do kubka wlewamy kilka łyżek zupy, dokładamy śmietanę i mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą.

5) Sprawdzamy oczywiście kwintesencję smaku i doprawiamy w miarę swych upodobań.

6) Wyjętą z zupy kiełbasę i boczek kroimy na niezbyt duże kawałki, tak by swobodnie mieściły się na łyżce od zupy. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ósemki.

Jak podawać?
Wkładamy do wazy wszystkie ingrediencje (pokrojony boczek, kiełbasę, jajka). Zalewamy gorącą zupą i podajemy na stół.
Można podać barszcz oddzielnie, a na miskach umieścić jajka i wędliny. Każdy nakłada na talerz wybrane ilości i rodzaje. Następnie uzupełnia zupą. Tak najczęściej podaje się biały barszcz podczas wielkanocnego śniadania.

Uwagi:
Do barszczu możemy dodać różne wędliny: szynkę, wszelkie pieczone mięsa, zwykłą kiełbasę. Oczywiście pokrojone na drobne kawałki. Jeśli przygotowaliśmy pieczoną białą kiełbasę możemy opuścić pkt nr 3.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin