SZARLOTKA SYPANA.doc

(127 KB) Pobierz
SZARLOTKA SYPANA

SZARLOTKA SYPANA

Składniki:

·         1 kg maki,

·         1szkl. kaszy manny,

·         1 szkl. cukru (można dać mniej, wtedy zastąpić kaszą i mąką),

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia,

·         cukier waniliowy ewentualnie,

·         1,5 kg jabłek

·         3 łyżki cukru,

·         Torebka cynamonu,

·         2-3 łyżki oleju lub ½ kostki margaryny/masła,

Jabłka zetrzeć na dużych oczkach dodać cukier 3 łyżki i cynamon. Nie wylewać soku z jabłek. Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać i cukier waniliowy wymieszać. Podzielić na 3 części.

Na spód 1 część ciasta, później ½ jabłek, 2 warstwa ciasta, ½ jabłek i 3 część ciasta.

Można na wierzch ciasta zetrzeć zimne masło/margarynę.


Szarlotka sypana
Piec 180°C przez 50 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin