Żurek biały.doc

(33 KB) Pobierz
Żurek biały

Żurek biały

Żurek biały

Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 60 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  30 dkg boczku
  2 średnie cebule
  50 dkg kiełbasy (wędzonej)
  20 dkg ziemniaków
  3-5 suszone grzyby (prawdziwki lub podgrzybki)
  500 ml bulionu wołowego
  500 ml żuru (lub koncentratu)
  50 - 100ml śmietany
  3-4 łyżki mąki (najlepiej razowej)
  woda (do uzyskania pożądanej konsystencji)
  przyprawy: majeranek, sól, pieprz, lubczyk, czosnek, chrzan

Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę podsmażyć na patelni. Cebule obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do rozgrzanego boczku, zeszklić lub lekko przyrumienić.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub ponacinać. Grzyby zalać gorącą wodą, gdy zmiękną osączyć i drobno pokroić. W garnku rozgrzać bulion, wrzucić ziemniaki, kiełbasę, grzyby zagotować aż ziemniaki zmiękną. Dodać przysmażony boczek z cebulą. Wlać żur lub koncentrat. Dodać majeranek, lubczyk, sól, pieprz do smaku. Zagotować.

W miseczce rozprowadzić mąkę w śmietanie aż do powstania jednorodnej pasty, dodawać wodę w celu uzyskania płynnej, niezbyt gęstej zaprawy. Zaprawę wlewać do gotującego się żurku ciągle mieszając.

Zależnie od upodobań można dodać ząbek czosnku i/lub chrzan do smaku.

Podawać gorący, najlepiej z kromką tradycyjnego chleba.

Dobry rezultat uzyskuje się także pozostawiając żurek na kilkanaście do 24 godzin i podanie odgrzanego.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin