Przygotowanie: 25 min.Gotowanie: 60 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 30 dkg boczku • 2 średnie cebule • 50 dkg kiełbasy (wędzonej) • 20 dkg ziemniaków • 3-5 suszone grzyby (prawdziwki lub podgrzybki) • 500 ml bulionu wołowego • 500 ml żuru (lub koncentratu) • 50 - 100ml śmietany • 3-4 łyżki mąki (najlepiej razowej) • woda (do uzyskania pożądanej konsystencji) • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, lubczyk, czosnek, chrzan Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę podsmażyć na patelni. Cebule obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do rozgrzanego boczku, zeszklić lub lekko przyrumienić.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub ponacinać. Grzyby zalać gorącą wodą, gdy zmiękną osączyć i drobno pokroić. W garnku rozgrzać bulion, wrzucić ziemniaki, kiełbasę, grzyby zagotować aż ziemniaki zmiękną. Dodać przysmażony boczek z cebulą. Wlać żur lub koncentrat. Dodać majeranek, lubczyk, sól, pieprz do smaku. Zagotować.W miseczce rozprowadzić mąkę w śmietanie aż do powstania jednorodnej pasty, dodawać wodę w celu uzyskania płynnej, niezbyt gęstej zaprawy. Zaprawę wlewać do gotującego się żurku ciągle mieszając.Zależnie od upodobań można dodać ząbek czosnku i/lub chrzan do smaku.Podawać gorący, najlepiej z kromką tradycyjnego chleba.Dobry rezultat uzyskuje się także pozostawiając żurek na kilkanaście do 24 godzin i podanie odgrzanego.
bialatuberoza311