Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 30 dag wędzonego boczku • 20 dag kiełbasy • 10 dag tłuszczu • pół kilograma prawdziwków • 10 dag mąki • 2 cebule • pęczek szczypiorku • vegeta • pieprz, tymianek • słodka papryka w proszku • liść laurowy, sól Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Do powstałego tłuszczu dodać drobno pokrojoną cebulę i plasterki grzybów. Posolić, dodać pieprz, tymianek, laur i łyżkę słodkiej papryki. Po kilkunastu minutach dolać wodę i wsypać około dwóch łyżek vegety. Całość zagotować, po czym posypać łyżką mąki i dokładnie wymieszać.Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy.Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Gotową posypać szczypiorkiem.
bialatuberoza311