Zupa zbójecka.doc

(43 KB) Pobierz
Zupa zbójecka

Zupa zbójecka

Zupa zbójecka

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  30 dag wędzonego boczku
  20 dag kiełbasy
  10 dag tłuszczu
  pół kilograma prawdziwków
  10 dag mąki
  2 cebule
  pęczek szczypiorku
  vegeta
  pieprz, tymianek
  słodka papryka w proszku
  liść laurowy, sól

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Do powstałego tłuszczu dodać drobno pokrojoną cebulę i plasterki grzybów. Posolić, dodać pieprz, tymianek, laur i łyżkę słodkiej papryki. Po kilkunastu minutach dolać wodę i wsypać około dwóch łyżek vegety. Całość zagotować, po czym posypać łyżką mąki i dokładnie wymieszać.

Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy.

Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Gotową posypać szczypiorkiem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin