Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 25 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 40 dag podgrzybków • pół kilograma ziemniaków • 2 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • kilka ziaren czarnego pieprzu • łyżeczka mielonego kminku • 250 ml gęstej śmietany • pół litra mleka • 2 łyżki mąki • 4 żółtka • sól, pieprz • pół pęczka koperku Przygotowanie: Grzyby pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić.Pół litra wody zagotować, dodając liście laurowe, pieprz i kminek.Ziemniaki i grzyby włożyć do innego rondla, zalać je odcedzonym wywarem z przypraw i gotować na niewielkim ogniu.W mleku rozpuścić mąkę, wymieszać ze śmietaną, wlewać powoli do zupy i zagotować. Kiedy zupa będzie już gęsta, posolić do smaku i dodać żółtka. Rozprowadzić je w zupie i zdjąć z ognia zaraz po tym, kiedy zacznie się lekko gotować.Posypać koperkiem, podawać z grzankami lub żytnim pieczywem.
bialatuberoza311