Zupa leśna.doc

(35 KB) Pobierz
Zupa leśna

Zupa leśna

Zupa leśna

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  40 dag podgrzybków
  pół kilograma ziemniaków
  2 liście laurowe
  kilka ziaren ziela angielskiego
  kilka ziaren czarnego pieprzu
  łyżeczka mielonego kminku
  250 ml gęstej śmietany
  pół litra mleka
  2 łyżki mąki
  4 żółtka
  sól, pieprz
  pół pęczka koperku

Przygotowanie:

Grzyby pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić.

Pół litra wody zagotować, dodając liście laurowe, pieprz i kminek.

Ziemniaki i grzyby włożyć do innego rondla, zalać je odcedzonym wywarem z przypraw i gotować na niewielkim ogniu.

W mleku rozpuścić mąkę, wymieszać ze śmietaną, wlewać powoli do zupy i zagotować. Kiedy zupa będzie już gęsta, posolić do smaku i dodać żółtka. Rozprowadzić je w zupie i zdjąć z ognia zaraz po tym, kiedy zacznie się lekko gotować.

Posypać koperkiem, podawać z grzankami lub żytnim pieczywem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin