CIASTO Z PORAMI.doc

(21 KB) Pobierz
CIASTO Z PORAMI

CIASTO Z PORAMI

50 dag porów,

4 łyżki oleju,

6 łyżek mleka, 4 jaja,

15 dag śmietany,

30 dag mąki pszennej,

pół torebki proszku

dopieczenia,

10 dag twarogu,

10 dag sera żółtego

łub serek topiony,

6 cienkich plasterków

boczku,

starta gałka muszkatołowa,

sól, pieprz

 

Umyte i osaczone pory pokroić na nieduże kawałki i chwilę dusić na patelni w dwóch łyżkach oleju Z mąki, dwóch jaj, reszty oleju proszku do pieczenia, twarogu zagnieść ciasto, po czyn 2/3 rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy Z reszty ciasta uformować wałek i ułożyć wokół blachy wysoki, równy brzeg. Końce wałka starannie po­łączyć. Ser żółty pokroić na małe kawałki, wymieszać z dwoma jaja­mi, mlekiem, śmietaną, solą, pie­przem i gałką muszkatołową. Na cieście rozłożyć równą warstwę po­rów, przykryć przygotowaną masą i na wierzchu promieniście ułożyć plasterki  boczku. Piec  około  45 min, wyjąć, gdy lekko się zrumienią.  Potrawę tę można podawać również jako dodatek do zup czy­stych, np. barszczu, rosołu, pomidorowej

Zgłoś jeśli naruszono regulamin