CIASTO Z PORAMI
50 dag porów,
4 łyżki oleju,
6 łyżek mleka, 4 jaja,
15 dag śmietany,
30 dag mąki pszennej,
pół torebki proszku
dopieczenia,
10 dag twarogu,
10 dag sera żółtego
łub serek topiony,
6 cienkich plasterków
boczku,
starta gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
Umyte i osaczone pory pokroić na nieduże kawałki i chwilę dusić na patelni w dwóch łyżkach oleju Z mąki, dwóch jaj, reszty oleju proszku do pieczenia, twarogu zagnieść ciasto, po czyn 2/3 rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy Z reszty ciasta uformować wałek i ułożyć wokół blachy wysoki, równy brzeg. Końce wałka starannie połączyć. Ser żółty pokroić na małe kawałki, wymieszać z dwoma jajami, mlekiem, śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na cieście rozłożyć równą warstwę porów, przykryć przygotowaną masą i na wierzchu promieniście ułożyć plasterki boczku. Piec około 45 min, wyjąć, gdy lekko się zrumienią. Potrawę tę można podawać również jako dodatek do zup czystych, np. barszczu, rosołu, pomidorowej
perty08