OWOCE SEZONOWE.docx

(13 KB) Pobierz

OWOCE SEZONOWE

JABŁKA POD KRUSZONKĄ

 

Składniki:

1 kg jabłek

100 g masła

140 g mąki

90 g cukru pudru

łyżeczka cynamonu

 

 

Przygotowanie:

 

 

Kruszonka:  Masło wymieszaj z cukrem i mąką, aż uzyskasz konsystencje grubego, mokrego piasku. Jabłka obierz, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem. Wierzch jabłek  równomiernie pokryj kruszonką.

Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 łyżki brązowego cukru

20 śliwek

1 rozbełtane jajo

 

Przygotowanie:

 

 

Ciasto pokrój na kwadraty i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na połówki, wyciągnij pestki, układaj skórkami do dołu na cieście, posyp cukrem, wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.

 

 

 

 

CLAFOUTIS - OWOCE W CIEŚCIE

 

Składniki:

 

 

500 świeżych moreli

 

100g cukru pudru

125 g mąki

3 jajka

300 ml mleka

cukier waniliowy z wanilią

 

Przygotowanie:

 

Morele posyp połową cukru. Odstaw. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsyp owoce, zalej ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

 

 

PLACUSZKI Z BANANAMI

 

Składniki:

300 g mąki

150 g mleka

2 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 banany

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

 

 

Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek, wymieszaj mikserem, dodaj rozdrobnione widelcem banany, z masy smaż palcuszki na odrobinie oleju. Podawaj z roztopiona czekolada i wiórkami kokosowymi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin