OWOCE SEZONOWE
JABŁKA POD KRUSZONKĄ
Składniki:
1 kg jabłek
100 g masła
140 g mąki
90 g cukru pudru
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Kruszonka: Masło wymieszaj z cukrem i mąką, aż uzyskasz konsystencje grubego, mokrego piasku. Jabłka obierz, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką.
Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łyżki brązowego cukru
20 śliwek
1 rozbełtane jajo
Ciasto pokrój na kwadraty i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na połówki, wyciągnij pestki, układaj skórkami do dołu na cieście, posyp cukrem, wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
CLAFOUTIS - OWOCE W CIEŚCIE
500 świeżych moreli
100g cukru pudru
125 g mąki
3 jajka
300 ml mleka
cukier waniliowy z wanilią
Morele posyp połową cukru. Odstaw. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaj, wlej mleko, wymieszaj. Do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsyp owoce, zalej ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
PLACUSZKI Z BANANAMI
300 g mąki
150 g mleka
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 banany
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę, mleko, jaja, cukier, proszek, wymieszaj mikserem, dodaj rozdrobnione widelcem banany, z masy smaż palcuszki na odrobinie oleju. Podawaj z roztopiona czekolada i wiórkami kokosowymi.
chrupacz