Dziś krótko... Z babcinego zeszytu dwa przepisy na bazie czosnku. Nalewki na nadciśnienie.O leczniczych właściwościach tej rośliny można przeczytać np. tutaj.
Wyciąg z czosnku
30 ząbków czosnku
nieco chłodnej wody,
sok wyciśnięty z 0,5 kg cytryn
Składniki wymieszać, rozlać do małych słoików z przykrywkami i przechowywać w lodówce.Pić po 1 łyżeczce 1-3 razy dziennie na godzinę przed posiłkami.Wyciag nie tylko obniża ciśnienie, ale także doskonale wzmacnia odporność.
Na podwyższone ciśnienie
1 obraną główkę czosnku zmiażdżyć i pozostawić na 10-15 minut. Potem gotować w 0,5 litra wody przez 10 minut. Dodać sok z 3 cytryn. Przecedzić, wlać do małych butelek. Pić na czczo po kieliszku.
piotan1