Gyros z sosem Metaxa (przepis na 4 porcje)... 2 czerwone papryki 150 g pieczarek cebula 700 g wieprzowiny (moze tez byc drobiowe) 2-4 lyzki Metaxa (zalezy od gustu) 2 lyzki przecieru pomidorowego 2 lyzki Cr�me fraiche (albo gestej smietany) 200 g startego sera (Gouda) Marynada: czosnek, oregano, tymianek i oliwa tymianek pieprz oliwa sol � Mieso pokroic w Gyros, marynowac przez ok. dwie godziny w mieszance z oliwy, tymianku, oregano i czosnku. � Papryke pokroic w cienkie paseczki; pieczarki zaleznie od wielkosci na pol�wki lub na cwiartki; cebule posiekac albo pokroic w p�lplasterki. � Papryke, cebule i pieczarki smazyc na rozgrzanej oliwie przez ok. 3 minuty, wyjac z patelni. Mieso smazyc porcjami przez ok. 5 minut. Wszystko z powrotem przelozyc do patelni, dodac Metaxe, przecier pomidorowy, tymianek i pieprz, raz zagotowac. Wmieszac smietane. � Przelozyc do zaroodpornej formy, posypac serem i piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 10 minut (az ser sie ladnie zarumieni). � Do tego smakuje najlepiej ryz. * * * Jesli chcesz zrobic tylko sos : 200 ml goracego bulionu mieszasz z dwiema lyzeczkami maki zmieszanymi z odrobina zimnej wody, raz zagotowujesz i mieszasz z kieliszkiem Metaxy, malym kubeczkiem smietany i doprawiasz sola i pieprzem.
caterini