ogrod_2005-02-08.pdf

(5951 KB) Pobierz
07 OGRODZIK
Ogrd Ð sama radoæ
Ð sama radoæ!
æliny, zapada w spoczynek zimowy. To prawda, ýe pracy o tej po-
rze roku jest znacznie mniej, niemniej cho na zmniejszonych ob-
rotach, od pewnych czynnoæci nie da si« uciec. Mimo ýe mamy dopiero
schy¸ek zimy, warto juý wybiec myæl w przd, planowa, przygotowywa si«
do nowego sezonu.
Waýn pozycj« na liæcie zakupw b«d stanowi¸y nawozy. Bez nich nie ma co
marzy o dobrych plonach. O ile nawozy organiczne s ãbezpieczneÒ w uýy-
ciu (trudniej je przedawkowa lub doprowadzi np. do skaýenia gleby), o ty-
le decydujc si« na zastosowanie mineralnych, musimy uæwiadomi sobie
pewne zasady nawoýenia i priorytety. O tym mwi m.in. prawa nawozowe.
Juý nied¸ugo przystpimy do porzdkw wærd roælin pokojowych. Ich ce-
lem b«dzie przywrcenie im ¸adnego wygldu po spoczynku zimowym.
W wielu przypadkach nie obejdzie si« bez przesadzania, niezb«dnego ci«-
cia i czyszczenia roælin. Niektre gatunki warto b«dzie rozmnoýy, choby
po to, by podzieli si« z innym mi¸oænikiem roælin. Poznajmy wi«c metod«
rozmnaýania z sadzonek liæciowych begonii ozdobnej z liæci. To wcale nie
jest trudne, a obserwacja, jak na kawa¸kach liæci lub w miejscu ich przeci«-
cia pojawiaj si« malutkie roælinki, dostarczy nam wielu radoæci.
Przyjrzyjmy si« takýe warzywom kapustnym oraz ich cennym walorom od-
ýywczym. Rzeczywiæcie zas¸uguj na to, by znale naleýne im miejsce w na-
szym warzywniku, a nast«pnie na talerzu. åwieýe i zdrowe warzywa czy
owoce s przecieý najlepszym dla organizmu cz¸owieka rd¸em witamin
i soli mineralnych, bez porwnania lepszym od syntetykw.
Nim nakarmisz roæliny
Nadejæcie lutego, ostatniego z zimowych miesi«cy, oznacza dla nas rych¸ wiosn«. A to
wiýe si« ze wzmoýon prac w ogrodzie. Nim to zastpi, mamy jeszcze troch« czasu
na dobre przygotowanie si« do sezonu.
substancji i w nast«pstwie powoduje obniýk« plo-
nuÒ. Jednak to nie plon powinien by najwaýniej-
szym motywem nawoýenia. ãStosowanie nawo-
zw musi mie na celu przede wszystkim popraw«
wartoæci biologicznej plonu, ktra ma wi«ksze zna-
czenie aniýeli jego wysokoæÒ (prawo pierwszeÄ-
stwa wartoæci biologicznej sformu¸owane przez Vo-
isina). Zarwno roæliny niedoýywione (np. ze
zmniejszon zawartoæci witamin czy soli mineral-
nych), jak i przenawoýone (z niebezpiecznie pod-
niesionym poziomem azotanw lub azotynw) nie
dadz nam plonu pe¸nowartoæciowego, o wysokiej
wartoæci biologicznej. Warto pami«ta, ýe zanie-
chanie nawoýenia skutkuje uboýeniem gleby.
Nadmierne nawoýenie roælin wywo¸uje rwnieý
skutki niekorzystne dla ærodowiska: zanieczyszcze-
nie gleby zb«dnymi sk¸adnikami, wzrost st«ýenia
soli w pod¸oýu powyýej poziomu tolerowanego
przez roæliny, skaýenie wd gruntowych i zbiorni-
kw otwartych.
Jak w kaýdej dziedzinie ýycia, tak i w nawoýe-
niu roælin najbardziej korzystne jest zachowanie
harmonii, a wi«c stosowanie takich nawozw oraz
dawek, ktre s optymalne dla ich wzrostu i roz-
woju, a w konsekwencji plonw i naszego zdro-
wia. W okreæleniu potrzeb nawozowych przydatna
moýe si« okaza analiza gleby. Dokonuj jej Sta-
cje Chemiczno-Rolnicze na podstawie dostarczo-
nych przez nas prbek.
Prbki gleby przygotowujemy 4-6 tygodni
przed pocztkiem uprawy. Aby materia¸ by¸ jak
najbardziej reprezentatywny i oddawa¸ istniejce
w ogrodzie warunki glebowe, prbk« pobieramy
w kilku miejscach. Do tego celu uýywamy rurki
PCV o ærednicy 2-3 cm, ktr w wyznaczonym
miejscu wbijamy w gleb« na g¸«bokoæ 20-25 cm.
Za pomoc patyka oprýniamy nast«pnie rurk«
do czystego wiadra i czynnoæ powtarzamy 8-10-
-krotnie. Po dok¸adnym wymieszaniu wszystkich
prbek oko¸o 0,5 dm szeæc. materia¸u przek¸ada-
my do czystego woreczka foliowego, po czym
przekazujemy do analizy. Po uzyskaniu jej wyni-
kw mamy jeszcze czas, by przed rozpocz«ciem
uprawy zastosowa odpowiednie nawoýenie.
Nawozy mineralne wprowadzamy do gleby
w jednym terminie lub cz«æciej. Jako pierwsze
w sezonie wegetacyjnym ma miejsce nawoýenie
przedsiewne, ktre ma na celu zaopatrzenie ro-
ælin w sk¸adniki pokarmowe na d¸uýszy lub ca¸y
okres ich wegetacji (odmiany wczesne, o krt-
kim okresie wegetacji). Nawoýenie przedsiewne
fosforem i potasem z regu¸y wystarcza na ca¸y
okres wegetacji roælin. W uprawie roælin o d¸u-
gim okresie wegetacji powtarza si« zasilanie,
zw¸aszcza azotem Ð ruchliwym i ¸atwo ulegaj-
cym wymywaniu. Nawoýenie podczas wegetacji
roælin, zwane pog¸wnym, praktykuje si«, gdy
celowo w ramach nawoýenia przedsiewnego
nie uýyliæmy ca¸ej dawki koniecznej do zaspoko-
jenia potrzeb pokarmowych roælin. Drugi powd
to zauwaýenie objaww niedoboru sk¸adnikw
pokarmowych, ktry skutkuje zaburzeniem
w odýywianiu roælin.
Planujemy uprawy, robimy przegld posiada-
nych nasion i innych potrzebnych artyku¸w,
wreszcie sporzdzamy list« zakupw. Na pewno
znajd si« na niej nawozy, bo do uzyskania sa-
tysfakcjonujcych plonw s niezb«dne. Pozo-
staje jednak pytanie, ile b«dziemy potrzebowali
nawozw oraz jakich.
Do wzrostu i rozwoju oraz wydania plonw Ð
np. kwiatw, owocw Ð roælina potrzebuje æwiat¸a,
wody i sk¸adnikw pokarmowych. Te ostatnie
czerpie korzeniami z pod¸oýa, a w niewielkich ilo-
æciach takýe poprzez liæcie oraz p«dy. S to ma-
krosk¸adniki (zapotrzebowanie na nie jest u roælin
duýe i pe¸ni one waýn funkcj« fizjologiczn
w ich ýyciu) oraz mikroelementy, ktrych znacze-
nie jest co prawda mniejsze, niemniej i tak s po-
trzebne, tyle ýe zwykle w mniejszych iloæciach. Ro-
æliny czerpi sk¸adniki pokarmowe z pod¸oýa
i wbudowuj je w swj organizm. Te dziko rosn-
ce po obumarciu ulegaj rozk¸adowi, wskutek
czego pobrane zwizki mineralne wracaj do gle-
by. Mamy wi«c tu do czynienia z obiegiem za-
mkni«tym. W przypadku gatunkw uprawnych,
z ktrych cz«æ lub nawet ca¸oæ masy roælinnej
zbieramy z pola jako plon, zwizki te tracimy
i w¸aænie z tego powodu konieczne jest uzupe¸nia-
nie ubytkw poprzez nawoýenie.
Iloæ sk¸adnikw, ktre musz pobra roæliny,
aby mog¸y prawid¸owo rosn i da duýy plon do-
brej jakoæci, okreæla wymagania pokarmowe ro-
ælin. Mog one by wysokie, ærednie bd ma¸e,
zaleýnie od danej roæliny lub grupy roælin. Czym
innym s potrzeby nawozowe roælin. Tak nazywa-
my iloæ sk¸adnikw pokarmowych, jak w formie
nawozw musimy dostarczy do gleby, by zaspo-
koi wymagania pokarmowe konkretnej roæliny.
Punktem wyjæcia do okreælenia potrzeb nawozo-
wych roæliny s jej wymagania pokarmowe, przy
czym dawki stosowanych nawozw przewyýszaj
zwykle iloæci wynikajce z wymagaÄ pokarmo-
wych. Dzieje si« tak, dlatego ýe nie wszystkie
wniesione do gleby sk¸adniki zostaj pobrane
przez roæliny. Niektre ulegaj wymyciu do g¸«b-
szych, niedost«pnych dla korzeni warstw gleby. In-
ne wskutek niekorzystnej kwasowoæci pod¸oýa
przekszta¸caj si« w zwizki niedost«pne dla roælin
(tzw. uwstecznienie), ulatniaj si« do atmosfery
bd s pobierane przez drobnoustroje glebowe
(tzw. sorpcja biologiczna), czyli na pewien czas za-
trzymywane.
Nie naleýy mimo to przesadza w iloæci stoso-
wanych nawozw mineralnych, gdyý Ð jak mwi
prawo nawozowe maksimum opracowane przez
Andr Voisina Ð ãNadmiar substancji przyswajalnej
w glebie ogranicza skutecznoæ dzia¸ania innych
Ogrd
M oýna ýartobliwie powiedzie, ýe ogrodnik, podobnie jak jego ro-
49141266.004.png 49141266.005.png
8 Nasz Dziennik Wtorek, 8 lutego 2005 OGRîD Ð SAMA RADOå!
Rozmnaýamy begonie
Nadchodzce przedwioænie i wczesna wiosna stoj pod znakiem porzdkw wærd roælin doniczkowych.
Czeka nas wi«c ich przesadzanie, czyszczenie, ci«cie, a pniej rozmnaýanie niektrych gatunkw.
ni« boweri, rozmnaýamy w
kwietniu lub na pocztku maja z
sadzonek liæciowych. Potrzebna b«dzie
do tego szeroka, p¸aska skrzynka, ktrej
spd wype¸niamy drenaýem, na to sy-
piemy ziemi«, a wierzch pokrywamy
centymetrow warstw ostrego piasku.
Jako pod¸oýa moýemy takýe uýy mie-
szaniny torfu z piaskiem. Sadzonki spo-
rzdzamy ze zdrowych, ca¸ych, wyro-
æni«tych liæci, ktre æcinamy ostrym no-
ýem lub ýyletk u nasady, po czym obci-
namy wok¸ brzegi. Do wyboru mamy
dwie metody. Tniemy liæ w poprzek na
mniej wi«cej 5-centymetrowej szeroko-
æci kawa¸ki, tak by kaýdy zawiera¸ frag-
ment nerwu g¸wnego (zdj«cie 3.). Sa-
dzonki zag¸«biamy pod ktem ostrym w
wilgotnym piasku na g¸«bokoæ 1 cm
(inni radz do po¸owy), doln cz«æci
blaszki liæciowej (zdj«cie 4.).
Druga metoda polega na wykorzysta-
niu ca¸ych, niepodzielonych liæci, ktre
æcinamy z kawa¸kiem ogonka liæciowego.
Nast«pnie nacinamy na wylot grube ner-
wy tuý poniýej rozga¸«zieÄ (zdj«cie 1.).
Miejsca naci« i koÄcwk« ogonka liæcio-
wego posypujemy lekko preparatem do
ukorzeniania. Teraz k¸adziemy liæ dol-
n powierzchni blaszki liæciowej na
wilgotnym piasku. Ogonek liæciowy za-
g¸«biamy w pod¸oýu, a ca¸y liæ za po-
moc ma¸ych kamykw (lub wygi«tych
w haczyki drucikw) przymocowujemy
w taki sposb do pod¸oýa, by nerwy do-
1
.
3
.
Grube nerwy liæciowe nacinamy poniýej ich rozga¸«zieÄ
Liæcie begonii tniemy na paski o szerokoæci ok. 5 centymetrw
2
.
4
.
Kamykami lub haczykami z drucikw tak przymocowujemy liæcie,
by nerwy dobrze styka¸y si« z pod¸oýem
Sadzonki sporzdzone z liæci begonii zag¸«biamy cz«æciowo
w wilgotnym pod¸oýu
brze przylega¸y do piasku (zdj«cie 2.).
Podlewamy doæ obficie pod¸oýe i
przykrywamy skrzynk« szybk szklan
lub pokryw z przezroczystej folii, ktr
codziennie na kilka minut zdejmujemy,
by przewietrzy. Nie dopuszczamy do
przeschni«cia pod¸oýa, ale teý unikamy
zalania. Pod¸oýe powinno by stale
umiarkowanie wilgotne. Utrzymujemy
temperatur« 16-20 st. C lub sta¸ 21 st. C.
W pierwszym przypadku m¸ode roælinki
pojawi si« na kawa¸kach liæci, w dru-
gim Ð w miejscu przeci«cia nerww.
Gdy wytworz si« 2-3 listki (ma to
miejsce w czerwcu-lipcu), ostroýnie
od¸czymy je od starego liæcia i posadzi-
my pojedynczo do ma¸ych doniczek. Ja-
ko pod¸oýe dla ukorzenionych roælinek
zalecana jest mieszanina ziemi wrzoso-
wej, liæciowej i wzbogaconego torfu.
REKLAMA
B egonie ozdobne z liæci, np. bego-
49141266.006.png 49141266.007.png
 
OGRîD Ð SAMA RADOå!
Wtorek, 8 lutego 2005 Nasz Dziennik 9
Kapustne w ogrodzie
Kapustne, a szczeglnie kapusta g¸owiasta bia¸a Ð ulubione warzywo S¸owian
p¸nocnych Ð tradycyjnie znajduj miejsce w polskich warzywnikach. Wydaj ob-
fity plon, cho nie wymagaj specjalnych zabiegw piel«gnacyjnych. Moýemy spo-
ýywa je surowe lub gotowane, utrwalone w przetworach (kwaszone), a niektre
gatunki daj si« bardzo dobrze przechowa przez zim«.
Nie do przecenienia s walory od-
ýywcze warzyw kapustnych. Bogac-
two witamin i soli mineralnych po-
winno wi«c nas zach«ci do corocz-
nego ich uprawiania.
Kapusta Ð g¸owa
wcale nie pusta
Kapusta bia¸a zawiera tyle witaminy
C, ile cytryna, prawie komplet wita-
Cennym rd¸em bia¸ka i witaminy
C jest jarmuý. Jego dodatkowa cen-
na cecha to moýliwoæ zbioru liæci od
jesieni do wiosny Ð prosto z grzdki.
Warzywem zasadotwrczym jest
rwnieý kalafior (+5). Zawiera on
witaminy A, B1, B2, C i PP, a z soli mi-
neralnych Ð wapÄ, fosfor, ýelazo
i magnez. Mniej wi«cej 3/4 witaminy
C kalafiora ginie podczas gotowania,
roæliny dwuletnie. Wyjtkiem s kala-
fiory i broku¸y, ktre zakwitaj
w pierwszym roku uprawy.
D¸ugie ch¸ody
i brak wody
to kl«ska
Dobrze ukorzenionej i zahartowanej
rozsadzie kapusty i kalafiora nie
przynosz szkody krtko trwajce
wiosenne przymrozki do -5 st. C,
a w okresie poprzedzajcym zbir
kapusta znosi spadki temperatury do
-8 st. C. Jednak kalafiory sadzone
przed po¸ow maja zaleca si« os¸o-
ni foli lub w¸knin. Bardziej od-
porna na mrz jest brukselka, ktra
nie tylko bezpiecznie znosi mrozy do
-20 st. C, lecz takýe bez ryzyka utra-
ty wartoæci moýe kilkakrotnie zama-
rza i rozmarza. Jednak d¸uýej
trwajce och¸odzenia wiosenne s
grone dla rozsady i m¸odych roælin
niedawno posadzonych do gruntu.
Ich skutkiem bywa przedwczesne
wybicie w p«dy kwiatostanowe
i utrata plonu, gdyý nie dojdzie juý
do zawizania g¸wek. üatwoæ wy-
bijania w p«dy kwiatostanowe pod
Warzywem lekkostrawnym i zasadotwrczym jest kalafior
wp¸ywem ch¸odw cechuje takýe ka-
pust« pekiÄsk, ktr najcz«æciej
uprawia si« jako poplon.
Podczas miesi«cy letnich u wraýli-
wego na wysokie temperatury kala-
fiora moýe dochodzi do deformacji:
rýe przerastaj liæmi i pokrywaj
si« meszkiem, przez co ich wartoæ
spada. Najkorzystniejsza temperatu-
ra do jego uprawy to 16-20 st. C. Po-
dobnie jak w przypadku kapusty dla
odmian wczesnych kalafiora wybie-
ramy ciep¸e i zaciszne stanowisko,
ærednio wczesne uprawiamy w klima-
cie umiarkowanym o duýej wilgotno-
æci powietrza, natomiast pne Ð
w rejonach o d¸ugiej i ciep¸ej jesieni.
Wymagania wodne s tym, czego
naleýy bezwzgl«dnie przestrzega
w uprawie kapustnych. Od maja do
padziernika, a w przypadku odmian
pnych szczeglnie w lipcu, konieczne
jest systematyczne ich nawadnianie.
DokoÄczenie na s. 10
REKLAMA
W celach leczniczych moýna uýywa takýe mi«sistych liæci kapusty
w¸oskiej
min B, poza tym E i K. Bogactwo soli
mineralnych (wapnia, potasu, ma-
gnezu, siarki, arsenu) plasuje j
w czo¸wce warzyw. Francuzi uwaýa-
j j za skuteczny lek na obrz«ki spo-
wodowane zatrzymaniem wody w or-
ganizmie. Warto, by duýe jej iloæci
spoýywa¸y osoby oty¸e i cierpice na
nadwag«, gdyý syci, nie tuczc Ð
w 100 g zawiera si« tylko 40 kalorii.
Chrupanie g¸bw kapuæcianych
przez ma¸e dzieci bardzo korzystnie
dlatego np. w Szwecji jada si« go na
surowo Ð startego na tarce Ð z dodat-
kiem majonezu. Co ciekawe, naj-
mniej witaminy C jest na obwodzie
rýy kalafiora, a najwi«cej w jej cz«-
æci ærodkowej i w g¸bie. Kalafior to
warzywo lekkostrawne.
Kapust« spoýywamy na surowo,
kiszon, gotowan. Nie zaleca si«
jej osobom ze schorzeniami ýo¸d-
ka i jelit. åwieýe zewn«trzne liæcie
kapusty s nieocenionym materia-
G¸wki kapusty czerwonej osigaj mniejsze rozmiary od g¸wek
kapusty bia¸ej
wp¸ywa na ich rosnce z«by. Ponadto
w g¸bach znajduje si« dwukrotnie
wi«cej witaminy C niý w liæciach.
Z kolei liæcie zawieraj duýe iloæci
b¸onnika, ktry pobudza ruchy ro-
baczkowe jelit.
W brokule wyst«puje ca¸a gama
witamin Ð A, C, B1, B2, PP, i soli mi-
neralnych Ð duýo wapnia, ýelaza,
fosforu, sporo magnezu, siarki, pota-
su. Warto wiedzie, ýe i jednych,
i drugich zawiera on dwukrotnie wi«-
cej niý kalafior, przewyýsza go takýe
zawartoæci bia¸ka. W 100 g broku-
¸w mamy 36 kalorii. Broku¸ naleýy
do warzyw zasadotwrczych (+4).
¸em na ok¸ady Ð moýemy je stoso-
wa np. przy urazach i st¸uczeniach
kolan i innych koæci, pomocniczo
przy migrenach, nerwoblach, uk-
szeniach owadw, nadciænieniu t«t-
niczym krwi, zapaleniu zatok czo¸o-
wych, blu gard¸a podczas anginy.
Wyciæni«ty sok z liæci stosuje si«
m.in. jako ærodek wspomagajcy
przy: grypie (do 3 szklanek dzien-
nie), anemii, wrzodach ýo¸dka (2-
-3 szklanki dziennie), zaparciach,
robakach jelitowych, kamieniach
moczowych (2 szklanki dziennie),
skpomoczu.
Wi«kszoæ warzyw kapustnych to
49141266.001.png
10 Nasz Dziennik Wtorek, 8 lutego 2005
OGRîD Ð SAMA RADOå!
Kapustne w ogrodzie
DokoÄczenie ze s. 9
cej niý kalafior, przewyýsza go takýe
zawartoæci bia¸ka. W 100 g broku-
¸w mamy 36 kalorii. Broku¸ naleýy
do warzyw zasadotwrczych (+4).
Cennym rd¸em bia¸ka i witaminy
C jest jarmuý. Jego dodatkowa cen-
na cecha to moýliwoæ zbioru liæci od
jesieni do wiosny Ð prosto z grzdki.
Warzywem zasadotwrczym jest
rwnieý kalafior (+5). Zawiera on
witaminy A, B1, B2, C i PP, a z soli mi-
neralnych Ð wapÄ, fosfor, ýelazo
i magnez. Mniej wi«cej 3/4 witaminy
C kalafiora ginie podczas gotowania,
dlatego np. w Szwecji jada si« go na
surowo Ð startego na tarce Ð z dodat-
przy: grypie (do 3 szklanek dzien-
nie), anemii, wrzodach ýo¸dka (2-
-3 szklanki dziennie), zaparciach,
robakach jelitowych, kamieniach
moczowych (2 szklanki dziennie),
skpomoczu.
Wi«kszoæ warzyw kapustnych to
roæliny dwuletnie. Wyjtkiem s kala-
fiory i broku¸y, ktre zakwitaj
w pierwszym roku uprawy.
D¸ugie ch¸ody
i brak wody
to kl«ska
Dobrze ukorzenionej i zahartowanej
rozsadzie kapusty i kalafiora nie
przynosz szkody krtko trwajce
wiosenne przymrozki do -5 st. C,
a w okresie poprzedzajcym zbir
kapusta znosi spadki temperatury do
-8 st. C. Jednak kalafiory sadzone
przed po¸ow maja zaleca si« os¸o-
ni foli lub w¸knin. Bardziej od-
porna na mrz jest brukselka, ktra
nie tylko bezpiecznie znosi mrozy do
-20 st. C, lecz takýe bez ryzyka utra-
ty wartoæci moýe kilkakrotnie zama-
rza i rozmarza. Jednak d¸uýej
trwajce och¸odzenia wiosenne s
grone dla rozsady i m¸odych roælin
niedawno posadzonych do gruntu.
Ich skutkiem bywa przedwczesne
wybicie w p«dy kwiatostanowe
i utrata plonu, gdyý nie dojdzie juý
do zawizania g¸wek. üatwoæ wy-
bijania w p«dy kwiatostanowe pod
wp¸ywem ch¸odw cechuje takýe ka-
pust« pekiÄsk, ktr najcz«æciej
uprawia si« jako poplon.
Podczas miesi«cy letnich u wraýli-
wego na wysokie temperatury kala-
fiora moýe dochodzi do deformacji:
rýe przerastaj liæmi i pokrywaj
si« meszkiem, przez co ich wartoæ
spada. Najkorzystniejsza temperatu-
ra do jego uprawy to 16-20 st. C. Po-
dobnie jak w przypadku kapusty dla
odmian wczesnych kalafiora wybie-
ramy ciep¸e i zaciszne stanowisko,
ærednio wczesne uprawiamy w klima-
cie umiarkowanym o duýej wilgotno-
æci powietrza, natomiast pne Ð
w rejonach o d¸ugiej i ciep¸ej jesieni.
Wymagania wodne s tym, czego
naleýy bezwzgl«dnie przestrzega
w uprawie kapustnych. Od maja do
padziernika, a w przypadku odmian
pnych szczeglnie w lipcu, konieczne
jest systematyczne ich nawadnianie.
Zaniedbanie tego zabiegu uprawo-
wego powoduje, ýe u kapusty nie
Nie do przecenienia s walory od-
ýywcze warzyw kapustnych. Bogac-
two witamin i soli mineralnych po-
winno wi«c nas zach«ci do corocz-
nego ich uprawiania.
Kapusta Ð g¸owa
wcale nie pusta
Kapusta bia¸a zawiera tyle witaminy
C, ile cytryna, prawie komplet wita-
min B, poza tym E i K. Bogactwo soli
mineralnych (wapnia, potasu, ma-
gnezu, siarki, arsenu) plasuje j
w czo¸wce warzyw. Francuzi uwaýa-
j j za skuteczny lek na obrz«ki spo-
Kapusta pekiÄska to zdrowy i smaczny sk¸adnik surwek
Zarwno witamin, jak i soli mineralnych broku¸ zawiera dwukrotnie
wi«cej niý kalafior
zwijaj si« g¸wki, u kalafiora nato-
miast tworz si« drobne, niewy-
kszta¸cone rýe, tzw. poæpiechy. Na
susz« bardziej wytrzyma¸e od kapusty
bia¸ej s brukselska, czerwona i w¸o-
ska. Z kolei nadmiar wody powoduje
p«kanie g¸wek kapust i gnicie rý
kalafiora.
Gleba raczej ýyzna
Warzywa kapustne moýemy upra-
wia na glebach gliniastych, madach,
czarnoziemach, czarnych ziemiach,
lessach, na glebach piaszczysto-gli-
niastych lub wystarczajco ýyznych
i wilgotnych torfach. Najmniejsze wy-
magania maj tu kapusty bia¸a
i brukselska, a najwi«ksze Ð kalafior
i broku¸. Dla wczesnych odmian ka-
pusty wybieramy gleb« lekk i æred-
ni, szybko nagrzewajc si« wio-
sn, nienaraýon na przymrozki i za-
sobn w prchnic«, a stanowisko
wodowane zatrzymaniem wody w or-
ganizmie. Warto, by duýe jej iloæci
spoýywa¸y osoby oty¸e i cierpice na
nadwag«, gdyý syci, nie tuczc Ð
w 100 g zawiera si« tylko 40 kalorii.
Chrupanie g¸bw kapuæcianych
przez ma¸e dzieci bardzo korzystnie
wp¸ywa na ich rosnce z«by. Ponadto
w g¸bach znajduje si« dwukrotnie
wi«cej witaminy C niý w liæciach.
Z kolei liæcie zawieraj duýe iloæci
b¸onnika, ktry pobudza ruchy ro-
baczkowe jelit.
W brokule wyst«puje ca¸a gama
witamin Ð A, C, B1, B2, PP, i soli mi-
neralnych Ð duýo wapnia, ýelaza,
fosforu, sporo magnezu, siarki, pota-
su. Warto wiedzie, ýe i jednych,
i drugich zawiera on dwukrotnie wi«-
kiem majonezu. Co ciekawe, naj-
mniej witaminy C jest na obwodzie
rýy kalafiora, a najwi«cej w jej cz«-
æci ærodkowej i w g¸bie. Kalafior to
warzywo lekkostrawne.
Kapust« spoýywamy na surowo,
kiszon, gotowan. Nie zaleca si«
jej osobom ze schorzeniami ýo¸d-
ka i jelit. åwieýe zewn«trzne liæcie
kapusty s nieocenionym materia-
¸em na ok¸ady Ð moýemy je stoso-
wa np. przy urazach i st¸uczeniach
kolan i innych koæci, pomocniczo
przy migrenach, nerwoblach, uk-
szeniach owadw, nadciænieniu t«t-
niczym krwi, zapaleniu zatok czo¸o-
wych, blu gard¸a podczas anginy.
Wyciæni«ty sok z liæci stosuje si«
m.in. jako ærodek wspomagajcy
Postrz«pione i niezwykle dekoracyjne liæcie jarmuýu mog si«
poszczyci duý zawartoæci bia¸ka i witaminy C
w dalszym cigu zachowywa najkorzyst-
niejsz dla naszych zbiorw temperatur«
i wilgotnoæ powietrza.
W sadzie trwa zimowe ci«cie drzew
owocowych. Cho rozpocz«liæmy je od ga-
tunkw odpornych na mrz, jednak lepiej
b«dzie przeczeka okres niskich temperatur,
by nie ryzykowa uszkodzenia drzew.
Sprawdzamy zabezpieczenie m¸odych drzew
przed zajcami, a ewentualne zranienia po-
krywamy farb emulsyjn z dodatkiem
ærodka grzybobjczego. Jeýeli wapno zosta-
¸o zmyte z pni, bielenie naleýy powtrzy,
gdyý w lutym cz«sto wyst«puj duýe rýnice
temperatur mi«dzy dniem i noc.
plony), sporzdzamy list« zakupw. Weryfi-
kujemy j, przegldajc zapasy. Przetermi-
nowane nasiona, ktrych prba kie¸kowa-
nia wypad¸a niepomyælnie, wyrzucamy.
W po¸owie lutego moýemy wysiewa
w mieszkaniu na rozsad« wczesne odmiany
sa¸aty, kapusty, kalafiora i kalarepy.
Dysponujc wczesnymi odmianami
ziemniakw, od koÄca lutego i w marcu mo-
ýemy przygotowywa sadzeniaki do przy-
spieszonej uprawy. Wybieramy bulwy æred-
niej wielkoæci, o ci«ýarze 40-60 g. Uk¸adamy
je w p¸askich skrzynkach lub innych pojem-
nikach i ustawiamy w pomieszczeniu wid-
nym, umiarkowanie ciep¸ym (10-14 st. C)
i o doæ duýej wilgotnoæci powietrza. W ra-
zie potrzeby co jakiæ czas spryskujemy bul-
wy wod. Dost«p æwiat¸a powoduje wypusz-
czanie silnych, krtkich i grubych kie¸kw
w kolorze ciemnozielonym. Podkie¸kowywa-
nie trwa 30-35 dni. Inna metoda polega na
podkie¸kowywaniu sadzeniakw w wilgot-
nym piasku lub torfie.
Kontynuujemy systematyczne przegl-
dy przechowywanych owocw, warzyw
oraz bulw i cebul roælin ozdobnych. Chore
okazy natychmiast usuwamy, by infekcja
si« nie rozprzestrzeni¸a. Staramy si«
Majc gotowe plany zagospodarowania
ogrodu i roz¸oýenia upraw w cigu sezonu
wegetacyjnego (przedplony, plon g¸wny, po-
Dodatek przygotowa¸a Maria KaliÄska.
49141266.002.png 49141266.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin