Parówki cielęce wielkopolskie.pdf

(137 KB) Pobierz
349217631 UNPDF
1 Cielęcina – 5,0 kg,
2 Tłuta wieprzowina – 4,0 kg,
3 Słonina – 1,0 kg,
4 Sól – 0,20 kg
5. Saletra – 0,02 kg
6. Pieprz – 0,01 kg
7 Jelito cienkie (kiełbanica)
Mięo pokrajad w kotkę, wymiezad z olą i aletrą, odtawid na 2 dni w chłodne miejce Zemled w
mazynce z drobnym itkiem, wyrobid z olą i pieprzem, aż maa będzie kleita Napełnid ołonki,
przewiązując zpagatem co 15 cm
Powieid na kijach wędzarniczych i oadzad 60 minut w chłodnym miejcu
Wędzid godzinę gorącym dymem, do uzykania janobrązowej barwy
Zahartowad w gorącej i zimnej wodzie (po 5 minut), otudzid
Produkt nietrwały
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin