Kiełbasa Marcina.pdf

(133 KB) Pobierz
348094301 UNPDF
W obotę była kiełbaa - taka oto:
2,8 kg łopatki,
0,75 kg boczku,
0,75 kg wołowego,
0,70 kg łoniny
Do peklowania:
10d kg soli
6 g saletry.
Leżało od wtorku Łopatkę, boczek i 0,4 kg łoniny zmieliłem na zarpaku, wołowe i 0,3 kg łoniny na
siatce 5 mm.
Dodałem
10 g pieprzu,
12 g ziela angielskiego,
3 ząbki czonku, 10 g owoców jałowca
0,25 l wody przegotowanej i wystudzonej.
Nabiłem w kiełbanice cienkie
Wędziłem 3 godz w zimnym dymie, 2 godz w ciepłym i 0,5 godz w gorącym Wyzła uper.
Dzięki porej zawartoci tłuzczu nie jet taka twarda Nie ma żadnej plamki, a w rodku jet
ciemnoczerwona.
Autor: Marcin
Zgłoś jeśli naruszono regulamin