Kiełbasa popularna wołowa.pdf

(142 KB) Pobierz
348094777 UNPDF
1 Wołowina udca – 3,0 kg,
2 Wołowina pręgi – 5,0 kg,
3 Tłute podgardle wieprowe – 2,0 kg
4 Sól – 0,23 kg
5. Saletra – 0,01 kg
6. Pieprz – 0,015 kg
7. Majeranek – 0,005 kg
8. Czosnek – 4 ąbki
9 Jelito redniej gruboci
Udiec emled w maynce grubym itkiem, pręgę emled pre drobne itko Wymiead olą,
aletrą, rotartym conkiem i pryprawami utłuconymi w modieru Odtawid na 5-6 dni w
chłodne miejce
Podgardle pokrajad w kotkę o boku 1 cm, wymiead mięem i odtawid na 4 godiny Napełnid
jelita, nakłud je
Długod batonów 35-45 cm.
Powieid na kijach na ok 2-4 god w chłodnym miejcu
Wędid 4-5 dni zimnym dymem.
Włożyd na 30 minut do wrącej kąpieli wodnej (nie gotowad)
Studid pod bieżącą imną wodą, uyd 1-2 dni w przewiewnym miejscu.
Kiełbaa nietrwała
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin