Kiełbasa wiejska małopolska.pdf

(150 KB) Pobierz
348095236 UNPDF
SUROWCE
(na5kgkiełbay)
1. Wieprzowina kl. I 1 kg
2. Wieprzowina kl. II 2 kg
3. Wieprzowina kl. III 1 kg
4Tłuzcz1kg(łonina,podgardle)
I. Przyprawy:
czonek5ząbkówzmielone
pieprz ok. 15 g zmielone
ól10dkg
ziele angielskie 0-5 ziaren zmielone
}wgupodobao
jałowiec0-5 ziaren zmielone
woda 0,5 L
IIMateriałypomocnicze
jelita 30 mm
zpagatdowiązaniajelit
PRZYGOTOWANIE
mioIklzmielidprzeziatk13mm(lubpokroidwdrobnąkotk)
mioIIklorazpołowtłuzczuzmielidprzeziatk10mm
mioIIIklidrugąpołowtłuzczuzmielidprzeziatk3mm
Wymiezadwzytkorazemdodającprzyprawy(ólazwłazczapieprzdodawadtopniowoi
próbowadmak)nakoocudodadzimnąwodijezczerazdokładniewymiezadiodłożyddolodówki
nakilkagodzin(możebyddodrugiegodnia)
JelitawypłukaddokładniezimnąwodąPrzedzałożeniemjelitnalejekwladdonichłyżeczkpłynnego
malcu(bdziełatwiejzakładadnalejek)
Nabijadcilewodcinkiok60-80 cm koocewiązadzpagatem
Napełnionąkiełbazotawiddoobechniciawtemppokojowejok1godzin
WĘDZENIE
Jawdziłemwwdzarnibeczkowejbeztermometru(niepoiadam)alepróbujeopiadCałyproce
wdzeniatrwaok4godzin
1Godzinawdzeniatempok40t(beczkalekkociepławpołowiewyokoci)
2gai3ciagodzinawdzeniaok50t(beczkadobrzeciepłaaleniegorąca)
4tagodzinawdzeniaok60-70t(beczkagorącaalenieparzy)
Wotatniejaziewdzeniamakapadtłuzczzkiełbasy
ikórkamailekkozmarzczyd,barwamabydciemnobrązowabyprawdzidczyjetdobrze
uwdzoneprzygotowałemdwaodcinkiok10cmdopróbowaniawczaiewdzenia
Powyjciuzwdzarnichłodziddotempponiżej8t
Najlepsza jest na drugidzieo
Dowdzeniaużyłemdrewnazjabłoni
PRZECHOWYWANIE
Dobezporedniegopożyciaprzechowywadwlodówceprzezokre3-4dnireztzamrozidiwyciągad
partiami wg potrzeb.
Rozmrażadpowolinadolnejpółcelodówki
Życzmacznego!
Autor: Kecaj
Zgłoś jeśli naruszono regulamin